Coronamaatregelen

Oma Els past ondanks coronabeperkingen toch op Luuk

22 mei 2020 13:28 Aangepast: 23 mei 2020 12:36
Els samen met kleinzoon Luuk.

Toen de kinderopvang zijn deuren sloot, zaten de dochter en schoonzoon van gepensioneerd jeugdarts Els direct met een probleem. Oppassen op hun zoon Luuk van ruim een jaar oud én thuiswerken, was moeilijk te combineren. Els bedacht een oplossing om toch te kunnen oppassen op haar kleinkind. "We functioneren als één gezin, op afstand."

Voor de coronamaatregelen paste Els (68) niet eerder op een vaste dag op haar kleinzoon. "Ik kwam zeker eens per maand over de vloer bij mijn kleinkind, maar ik wilde geen vaste oppasdag. In bijzondere situaties konden ze me wel altijd inschakelen."

 

Aanbreken bijzondere situatie

Die bijzondere situatie brak aan toen op 16 maart de kinderopvang sloot. "Mijn dochter en mijn schoonzoon hebben beide geen vitaal beroep en moesten dus vanuit huis werken. Mijn kleinzoon Luuk is een jaar en vier maanden oud. Hij zit in de fase dat hij flink rondloopt en elk kastje opentrekt, en zichzelf nog niet al te veel kan vermaken. Van werken komt dan weinig."

Het was het moment om iets te bedenken. "Ik besloot te gaan oppassen op een aantal voorwaarden. Als we feitelijk geen contact hebben met andere mensen, en functioneren als één gezin, dan zou het volgens mij kunnen. Zoals gezinnen het gedurende de lockdown ook moesten doen, zo moesten wij het ook aanpakken. Ik woon alleen, heb wel een latrelatie, maar dat is mogelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelde lockdown: Italiaanse grootouders knuffelen na twee maanden weer met Eva (4)

Inspannend

Dat betekent zo min mogelijk contact met andere mensen. "We houden de hygiëne goed in de gaten, zo blijven we altijd op anderhalve meter afstand, wassen we goed onze handen en gaan we alleen naar de supermarkt op rustige momenten."

Els ging maar liefst vier dagen in de week naar haar familie toe. Ze bleef daar slapen want Els woont in Deventer en haar kleinkind in de buurt van Utrecht, een afstand van zo'n 100 kilometer. "Dat is best wel inspannend", zegt Els.

Niet volgens de regels

De gepensioneerde jeugdarts weet dat het niet helemaal volgens de regels was. "Officieel valt dit buiten de regels, maar ik had het gevoel dat dat kon, ook vanuit m'n werk als jeugdarts. Wij hebben zo goed als mogelijk geprobeerd om van twee huizen een huishouden te maken."

Inmiddels is de rust weer wat teruggekeerd. Luuk gaat sinds twee weken weer naar de opvang en Els past nog een dag in de week op. Haar dochter komt op donderdagavond met Luuk naar Deventer. "Zij werkt de volgende dag dan op de bovenverdieping, terwijl ik beneden op Luuk pas. We blijven zelf in relatieve lockdown en kijken, net als de rest van Nederland, hoe het virus zich ontwikkelt."

Opa's en oma's willen kleinkinderen graag weer zien

Uit een enquête van ouderenbond ANBO onder 4800 van hun leden blijkt dat veel ouderen weer op hun kleinkinderen willen gaan passen: 51,8 procent zegt dat ze dat gaan doen. 

Als voornaamste redenen noemen deze mensen dat ze hun kleinkinderen graag willen zien. Daarnaast is het voor veel ouderen van belang dat ze hun kinderen zo uit de brand kunnen helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Mijn peuterdochter mist oma zo erg'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore