Islamitische traditie

Moslims kiezen steeds vaker voor begrafenis in Nederland

23 mei 2020 18:21
Islamitische begraafplaats in Zuidlaren. Beeld © RTL Nieuws

Overleden mensen uit de Nederlandse moslimgemeenschap kunnen niet meer worden begraven in hun land van herkomst sinds de coronacrisis uitbrak. Voor veel families is dat juist een belangrijke traditie. Eén van de gevolgen: steeds meer moslims kiezen voor een begraafplaats dicht bij huis.

Drukte op islamitische begraafplaats Zuidlaren

Door de coronacrisis kunnen mensen niet in hun land van herkomst worden begraven. De islamitische begraafplaats in Zuidlaren is versneld geopend.

"Het was de standaard om in het land van herkomst te worden begraven", zegt Aisha Pijnenburg van Islamitische Uitvaartzorg Amanah. "In het begin was er paniek in de gemeenschap, maar achteraf merk je dat ze het ook fijn vinden om een graf in Nederland te hebben. De aanleiding is negatief, maar het pakt positief uit." 

Islamitische uitvaarten zijn voor veel moslims een belangrijke gebeurtenis met tradities. Nu het reisverbod is ingevoerd, zoeken moslims alternatieven dichtbij huis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sobere ramadan door corona: 'Verdrietig, zo'n lege moskee'

Een voordeel is bijvoorbeeld dat een groot deel van de familie nu bij de uitvaart aanwezig kan zijn, en ook later het graf kan bezoeken. "Bij begrafenissen in het land van herkomst kon niet de hele familie mee. Normaal gingen er maar ongeveer tien familieleden mee, de rest bleef achter. Door de coronamaatregelen mogen er nu dertig mensen aanwezig zijn, maar die kunnen er in ieder geval sowieso bij zijn", zegt Pijnenburg.

Islamitische richtlijnen

Doordat er meer islamitische begraafplaatsen in Nederland komen, is het ook mogelijk om volgens richtlijnen te begraven die veel moslims in acht willen nemen. Zo kan de overledene zonder kist begraven worden, kan de begrafenis snel na het overlijden worden gehouden en kan het graf voor een onbepaalde tijd blijven liggen. Eeuwigdurende grafrust is een belangrijke eis voor veel moslims.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Imam wil in alle grote steden moskeeën bouwen met buitenlands geld

Gemeentes proberen tijdens de coronacrisis de moslimgemeenschap hierin te steunen. Zo geeft Rotterdam bijvoorbeeld korting op de prijs voor een graf met eeuwige grafrust. Dat betekent een tijdelijke korting van 25 procent op de grafkosten van bijna 7000 euro. 

Begraafplaats Zuidlaren

Er heerst in de moslimgemeenschap onzekerheid bij welke begraafplaats je erop kunt vertrouwen eeuwige grafrust te krijgen. Sinds kort is een islamitische begraafplaats geopend in Zuidlaren die verzekert dat eeuwige grafrust er in acht wordt genomen.

Er werd jaren geld ingezameld voor de begraafplaats, maar nadat er in een dag tijd de benodigde 250.000 euro werd opgehaald, worden er sinds eind april nu bijna dagelijks mensen begraven.

Pijnenburg verwacht dat de trend zich grotendeels ook na de coronacrisis voortzet. "Ik hoor van nabestaanden dat nu hun ouders hier liggen, zij hier ook begraven willen worden. Een grote groep zal natuurlijk ook terug naar het land van herkomst willen, omdat die verbinding met het land blijft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verplicht sterven in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore