Gewonde boa

Woede en frustratie na aanval op boa in IJmuiden

22 mei 2020 09:17 Aangepast: 22 mei 2020 09:37
De politie moest de boa's in IJmuiden te hulp komen. Beeld © ANP

De Nederlandse Bond van Buitengewoon opsporingsambtenaren (NBB) is woedend over de mishandeling van een boa gisteren door een grote groep jongeren bij de pier in IJmuiden. De bond pleit voor de uitrusting van hun leden met pepperspray en wapenstok.

De boa's spraken gisteren jongeren aan die van de pier bij de jachthaven sprongen. Toen ze een jongen meenamen, werden ze belaagd door zo'n veertig jongeren, die schopten en scholden. De opsporingsambtenaar moest in het ziekenhuis worden behandeld voor zijn verwondingen.

Eric Lakenman van de boa-bond is woedend. "Deze mensen staan in de frontlinie. Optreden kunnen ze niet met blote handen. Dat kunnen we niet van ze verwachten."

Afschrikwekkend

De bond kreeg veel reacties van leden na de mishandeling gisteren. "Mensen zijn echt woedend. Ze zijn het zat. Het is frustrerend dat het zo lang duurt voordat handhavers worden uitgerust met wapens, zoals pepperspray en wapenstok", zegt Lakenman.

De bond pleit er al veel langer voor dat ze wapens krijgen, zodat het eenvoudiger wordt om op te treden tegen lastige personen of groepen. "Met een wapenstok kan je een prik uitdelen en met pepperspray kan je tijdelijk iemand uitschakelen. Bovendien werken deze middelen afschrikwekkend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te druk in de stadsparken: politie en boa's grijpen in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore