Grote groep

Nog altijd ruim 500 leerlingen onvindbaar door coronacrisis

22 mei 2020 04:13 Aangepast: 22 mei 2020 07:49
Een leeg klaslokaal op een basisschool in Rijswijk. Beeld © ANP

Aan het begin van de coronacrisis waren er plotseling ruim 5000 basisschoolleerlingen spoorloos. Inmiddels hebben leerplichtambtenaren en scholen alles uit de kast getrokken om die kinderen weer terug te vinden, maar nog altijd zijn er ruim 500 'kwijt'.

Dat blijkt uit een telling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Bij een op de dertig scholen zijn er nog altijd leerlingen uit beeld. Gemiddeld gaat het om twee tot drie leerlingen per school.

Plotseling kwijt

Begin april stelde de AVS nog dat 5640 kinderen 'kwijt' waren. Deze leerlingen waren door de maatregelen tegen het coronavirus niet op school en scholen wisten geen contact met hun ouders weten te leggen. Minister Arie Slob stelde toen dat scholen onverminderd door moesten gaan om contact te leggen met de kinderen waarmee dat nog niet was gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 5000 leerlingen 'kwijt', minister Slob roept op om te blijven zoeken

Sindsdien zijn deurbezoeken, leerplichtambtenaren en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en scholen ingezet om de kinderen te vinden. "Het blijkt wel dat er dan weer veel kinderen in beeld komen. Dus ik roep op om daarmee door te gaan", vertelde onderwijsminister Arie Slob begin april.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer vragen en noodkreten: 'De geweldpleger is nu altijd thuis'

Uit de peiling blijkt dat relatief veel leerlingen uit het speciaal onderwijs buiten beeld zijn. In veel gevallen komen de onvindbare kinderen uit één gezin, soms uit vluchtelingengezinnen die in 'normale tijden' ook weleens verdwijnen. Het komt voor dat kinderen van arbeidsmigranten met het hele gezin zijn teruggegaan naar het land van herkomst, toen dat nog kon.

Blijven zoeken

Toch zeggen de schoolleiders in de krant dat er zelden zoveel leerlingen als nu buiten beeld zijn. Hoe dat kan is volgens de AVS nog onduidelijk. "Schoolleiders blijven met hun teams actief om in samenwerking met de leerplichtambtenaren ook de vijfhonderd kinderen die nu nog van de radar zijn op te sporen", vertelt de voorzitter van de vereniging in de krant.

Docent wil leerling in de knel graag extra aandacht geven

"School is ook een veilige plek voor kinderen die geen veilige thuissituatie hebben. Hoe weten we nu of het goed gaat?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore