Ontluisterend

'Haga Lyceum luisterde vertrouwelijke gesprekken onderwijsinspecteurs af'

22 mei 2020 03:10 Aangepast: 22 mei 2020 07:19
Het Cornelius Haga Lyceum Beeld © RTL Nieuws

Onderwijsinspecteurs die vorig jaar op het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam onderzoek deden, zijn afgeluisterd. Dit bericht in NRC wordt aan RTL Nieuws bevestigd door Daan Jansen van de Onderwijsinspectie. Het bestuur van de islamitische middelbare school zou een afluisterapparaat hebben verstopt in de verhoorkamer van de inspectie. De schooldirecteur ontkent.

NRC heeft gesprekken gehad met vier bronnen rond de islamitische school. Ook heeft de krant één van de opnames gehoord en geverifieerd. Het gaat om vertrouwelijke gesprekken die onderwijsinspecteurs met elkaar voerden. De gesprekken in een verhoorkamer binnen de school werden opgenomen door een afluisterapparaat dat was verstopt op het systeemplafond.

Vertrouwelijke gesprekken

In die kamer werden gesprekken gevoerd met personeelsleden en leerlingen van de school. Ook bespraken onderwijsinspecteurs onderling de voortgang van het onderzoek. Toen de inspectie 'vermoedens' kreeg dat het kamertje werd afgeluisterd, besloten inspecteurs vertrouwelijke gesprekken vaker buiten of elders te voeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet dwingen op te stappen

Volgens de bronnen volgde schooldirecteur Soner Atasoy zo het onderzoek van de Inspectie van Onderwijs. In een reactie zegt Atasoy tegen NRC dat hij de inspectie niet afgeluisterd heeft. Wel geeft hij toe de opnames nu in zijn bezit te hebben. Hij zegt die 'op een usb-stick aangeleverd gekregen', maar weet niet van wie.

De inspectie zegt zelf ook 'concrete signalen' te hebben dat inspecteurs op de school zijn afgeluisterd. Ze beraden zich op stappen. Er loopt nog altijd een onderzoek naar het Haga Lyceum.

Onderzoek inspectie

De Inspectie van Onderwijs deed vorig jaar tussen maart en mei onderzoek naar de islamitische school. De aanleiding daarvoor was een waarschuwing van inlichtingendienst AIVD, die vreesde voor een radicaal netwerk rondom het schoolbestuur.

De inspectie schreef na het onderzoek een kritisch rapport over het bestuur van de school. Daarin stond dat school flirt met 'omstreden contacten'. Maar de inspectie vond geen aanwijzingen dat de school streeft naar salafistisch onderwijs, iets waar de AIVD eerder voor waarschuwde. Wel zou het schoolbestuur financieel wanbeheer voeren en zou het burgerschapsonderwijs niet in orde zijn.

De zaak liep vervolgens hoog op. Onderwijsminister Arie Slob dreigde de geldkraan dicht te draaien en dwong het schoolbestuur vervolgens om op te stappen. Begin dit jaar besloot de rechter dat het bestuur van de school toch aan mag blijven. De maatregel van Slob zou een 'te zwaar middel' zijn geweest.

Extremisme op Haga Lyceum? 'Ik merk er niets van'

Het Cornelius Haga Lyceum zou banden hebben met een terroristische organisatie. Volgens de leerlingen krijgen zij gewoon les: 'Alleen krijgen wij les in Arabisch in plaats van Duits.' Minister Slob wil de school sluiten, maar makkelijk is dat niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore