Krimp onvermijdelijk

NS verwacht komende vijf jaar verlies van 4,7 miljard euro

22 mei 2020 01:35 Aangepast: 22 mei 2020 06:32
De NS bereidt zich voor op het hervatten van de reguliere dienstregeling. Beeld © ANP

De NS verwacht pas over vijf jaar het aantal reizigers te vervoeren dat het voor de coronacrisis vervoerde. Een economische recessie, thuiswerken en afstandsonderwijs zullen zorgen voor flink minder reizigers. Daardoor loopt het bedrijf de komende vijf jaar schatting 4,7 miljard euro aan inkomsten mis.

Dat vertelt financieel directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS), Bert Groenewegen, aan NRC. Door het miljardenverlies is krimp onvermijdelijk. De NS zal kleiner moeten worden, maar met steun van de overheid hoopt Groenewegen dat er geen ontslagen nodig zullen zijn.

1,4 miljard euro bezuinigen

Toch moet er de komende vijf jaar zo'n 1,4 miljard euro worden bezuinigd. De 20.000 medewerkers zijn daar deze week van op de hoogte gebracht. De financieel directeur vertelt in de krant dat de NS kleiner hoopt te worden door natuurlijk verloop. "Dat vergt dat we gaan praten met werknemers over nieuwe functies of locaties. Daar gaan we over in gesprek met de vakbonden en de medezeggenschap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS test aangepaste trein: 75 procent zitplaatsen vervalt

De afgelopen maanden bleef Nederland massaal thuis. Zo concludeerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in april dat het aantal instappers in het openbaar vervoer bijna 90 procent lager was normaal. Op 31 maart, een dinsdag, werd 560.000 keer ingecheckt in het ov. Op een normale dinsdag zijn er 4,75 miljoen inchecks.

'In 2021 maar 50 procent capaciteit'

Vanaf 2 juni rijdt de NS weer een zo normaal mogelijke dienstregeling. Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar in de trein. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee is in een trein ongeveer 40 procent van de stoelen beschikbaar.

Groenewegen vertelt in NRC dat hij verwacht dat de capaciteit van de treinen ook in 2021 niet hoger zal zijn dan 50 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat het straks in het ov: mondkapje verplicht, alleen in uiterste geval boete

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS zet streep door samenreiskorting en wil geen fietsen meer in trein

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore