Blootgesteld aan virus

Wie besmet wie? Groot Nederlands onderzoek naar corona bij katten

21 mei 2020 20:47 Aangepast: 22 mei 2020 09:54

Om erachter te komen hoe ziek katten worden van het coronavirus en of ze het ook kunnen overbrengen op mensen, komt er een groot onderzoek. Dat zegt hoogleraar virologie Wim van der Poel van Wageningen University & Research tegen RTL Nieuws. Voor het onderzoek worden onder meer vijf katten blootgesteld aan het coronavirus.

Vorige week werd bekend dat voor het eerst in Nederland huisdieren besmet bleken met het coronavirus. Bij drie katten en één hond werd corona vastgesteld. De dieren liepen rond op een nertsenbedrijf waar medewerkers en nertsen besmet waren met het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

De dieren werden daarom gevangen en ook getest. Hoogleraar virologie Wim van der Poel keek er niet vanop dat ze ook besmet bleken. "We wisten, door informatie uit het buitenland, dat katten besmet konden raken." Maar Van der Poel benadrukt wel dat meer onderzoek nodig is.

Nog veel onduidelijkheid

Daarom start hij, samen met collega's van de Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam een onderzoek naar de besmettelijkheid van corona bij katten. "We weten namelijk niet of ze het van elkaar kunnen krijgen, of katten hun baasje kunnen besmetten, of dat mensen hun katten kunnen infecteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man besmet met corona door nerts 'zou wereldwijd voor het eerst zijn'

Een onderdeel van het onderzoek is dat vijf katten zullen worden blootgesteld aan het coronavirus. "We brengen het virus dan in de lucht. We denken niet dat katten hier ziek van worden en al helemaal niet dat ze hieraan overlijden. De katten bij het nertsenbedrijf hadden ook geen gezondheidsklachten. Maar we kunnen hierdoor wel onderzoeken of katten het virus kunnen overdragen doordat het virus na de blootstelling in hun afscheiding of adem zit."

'Belangrijk voor gezondheid katten'

Of het cru is om katten bloot te stellen aan het virus? Van der Poel: "We doen dit in de eerste plaats voor de gezondheid van de kat zelf. Als uit onderzoek blijkt dat katten ziek worden van het virus, kunnen we bekijken of het nodig is om een vaccin voor hen te ontwikkelen. En daarnaast is dit onderzoek belangrijk voor de volksgezondheid."

Naast dit deel van het onderzoek, zullen ook tientallen katten van besmette baasjes getest worden op het virus. Ook bij honden gaat dat gebeuren. Het onderzoek heeft al de goedkeuring gekregen van het ministerie.

RIVM over corona en huisdieren

Het RIVM heeft onlangs advies gegeven voor het knuffelen met huisdieren in tijden van corona. Als niemand (huisgenoten of huisdier) klachten heeft, zijn er geen maatregelen nodig.

Maar als mensen in het huishouden wel klachten hebben die passen bij Covid-19, dan adviseert het RIVM om intensief contact en knuffelen met het huisdier te vermijden. Laat, als dat mogelijk is, een gezonde huisgenoot voor het huisdier zorgen. 

Als het huisdier ook klachten krijgt die kunnen passen bij Covid-19 (luchtweg- of darmklachten), is het advies om het dier zo veel mogelijk binnen te houden. Laat de huisdieren niet vrij buiten rondlopen. Zorg ook dat de dieren niet naar een locatie gaan waar veel dieren bij elkaar komen zoals een opvang, pension en asiel.

Horeca dicht, dieren hongerig: Turkije voert straatkatten bij

Straatdieren in Turkije werden bijgevoerd toen de restaurants vanwege de coronacrisis op slot moesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore