Wob-verzoek NRC

'Koning betaalde niet voor inrichting privékamers paleis'

21 mei 2020 19:38 Aangepast: 21 mei 2020 20:59
Zitvertrek in het gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch. Beeld © ANP

De overheid heeft de inrichting van zowel de werk- als privévertrekken van paleis Huis ten Bosch betaald. Koning Willem-Alexander ontving hiervoor geen rekening, terwijl hij jaarlijks 5 miljoen euro van de staat ontvangt, bedoeld voor dit soort kosten.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Ook mocht de koning meebeslissen over het interieur van de kamers. Uit een rondleiding voor journalisten vorig jaar bleek dat verschillende Nederlandse ontwerpers hebben meegewerkt aan de inrichting.

De werkkamer van koning Willem-Alexander in Paleis Huis ten Bosch. De werkkamer van koning Willem-Alexander in Paleis Huis ten Bosch.

De verbouwing van het paleis, dat bestaat uit een werk- en een privévleugel, kostte ruim 63 miljoen euro. NRC diende een Wob-verzoek in om erachter te komen hoeveel de overheid heeft betaald voor de inrichting van het privégedeelte van het paleis.

Dat Wob-verzoek werd niet gehonoreerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er was namelijk geen onderscheid gemaakt tussen de kosten voor de werk- en privévertrekken. Bovendien moest de privacy van de koning worden gerespecteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbouwing Huis ten Bosch eindelijk klaar: de zwammen hingen aan het plafond

Raar

"Aan de ene kant kost een koningshuis nou eenmaal geld", zegt Sander Paulus, verslaggever koninklijk huis. "Maar aan de andere kant krijgt de koning 5 miljoen euro per jaar waarmee hij aankopen in de persoonlijke levenssfeer moet betalen. Hij hoeft geen enkele verantwoording af te leggen over dat geld. In dat opzicht is dit nieuws dus heel raar."

Wel tekent hij aan dat het onderscheid tussen de werkvleugel en de privévleugel lastig te maken is. "Het kan zo zijn dat een minister-president uit een ander land bij een staatsbezoek even op de bank zit in een privévertrek. Valt dat dan onder privé-uitgaven of zijn dat paleiskosten? Dat is een ingewikkeld verhaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De koning gaat erop vooruit: 23.000 euro erbij

Rutte beschermt koning

Volgens Paulus past het nieuws in het beeld dat de afgelopen jaren is ontstaan van de manier waarop premier Rutte met het koningshuis omgaat. "Hij wil het koning Willem-Alexander niet te moeilijk maken en beschermt hem."

Dat kunnen we de koning kwalijk nemen, zegt Paulus, maar eigenlijk ligt de oorzaak bij de politiek. "De macht van de koning wordt beperkt door de politiek. Kijk bijvoorbeeld naar de formatie. Eerst was de koning daar nog bij betrokken, maar dat is later teruggedraaid met een pennenstreek."

Ontvangstruimte in Paleis Huis ten Bosch. Ontvangstruimte in Paleis Huis ten Bosch.

'Ik vind mijn ouders hele goede ouders'

Op Koningsdag hielden prinses Alexia en koningin Máxima een videogesprek met vlogger Enzo Knol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore