Geen straling

Brand voormalige kerncentrale geblust: 'Nooit een groot risico geweest'

21 mei 2020 17:11 Aangepast: 21 mei 2020 19:52
Beeld © Persbureau Heitink

De brand op het dak van de voormalige kerncentrale in Dodewaard is uit en de hulpdiensten, die massaal waren uitgerukt, zijn grotendeels weer vertrokken. Burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe, waar Dodewaard onder valt, zegt dat er op geen enkel moment sprake was van het vrijkomen van radioactieve straling. "Er was nooit een groter risico dan bij een normale brand op een dak."

De brand op het dak van de voormalige kerncentrale ontstond rond het middaguur toen daar op dat moment mensen aan het werk waren. Op het dak lagen gasflessen, maar die kon de brandweer al snel weghalen.

Na enkele uren, rond 15.30 uur, waren de bluswerkzaamheden klaar. Volgens de brandweer heeft alleen het dak schade opgelopen. De binnenkant van het sinds 2003 dichtgemetselde gebouw bleef onaangetast en er raakte niemand gewond.

Geen NL-Alert

Bij omwonenden zat de schrik er wel even in. Zij vroegen zich onder meer af waarom er geen NL-Alert werd rondgestuurd. Volgens de burgemeester was dat niet nodig, omdat er geen risico op het vrijkomen van radioactieve straling was.

"Het gebouw is een betonnen kolos met enorm dikke wanden, die bestaan uit verschillende lagen", legt een woordvoerder van de brandweer verder uit. De splijtstaven zijn begin deze eeuw uit de centrale gehaald, aldus de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Het gebouw valt daarnaast onder de strenge veiligheidsvoorschriften van de Kernenergiewet tot het wordt gesloopt, wat in 2045 is voorzien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore