'Dit wordt mooi'

Ex-coronapatiënt Oscar rijdt ambulancerit opnieuw – maar nu op de fiets

23 mei 2020 15:00 Aangepast: 23 mei 2020 17:49
"Met mijn rit zeg ik keihard: fuck you, corona." Beeld © Josine Frankhuizen

Twee maanden geleden werd Oscar Ellerbrak (49) doodziek met de ambulance van Weert naar Nijmegen vervoerd. Nu is hij genezen van corona, en zondag rijdt hij die rit van 80 kilometer nóg een keer. Maar dan op de fiets. "Fuck you, corona!"

Oscar neemt hijgend de telefoon op. "Ik ben aan het fietsen!" riep hij. "Bel over tien minuutjes maar terug, dan ben ik thuis."

Eenmaal thuis vertelt hij hoe goed het voelt om te hijgen door het sporten. Want twee maanden geleden, eind maart, lag hij hijgend in een ziekenhuisbed. Op zoek naar zuurstof. "Ik zei nog tegen die artsen: ik ben zo fit, mijn longen geven het niet op."

Nog geen paar uur later gaven zijn longen het op en moest hij aan de zuurstof. "Toen was ik bang. Ook omdat ik zelf niets kon doen, en de artsen konden ook niets doen. Ik lag af te wachten totdat het goed zou aflopen. Of slecht."

"Die ambulancerit vond ik spannend." Foto: Eugene Everling "Die ambulancerit vond ik spannend." Foto: Eugene Everling

Zó moe

De eerste week van zijn opname lag hij in het Sint Jans Gasthuis in Weert, daarna werd hij, vanwege capaciteitsproblemen in het Limburgse ziekenhuis, naar het Radboud universitair medisch centrum gebracht. Die ambulancerit van langer dan een uur, zonder familie, alleen met flink ingepakte verpleegkundigen aan zijn zijde, zal hij niet snel vergeten.

"Ik weet nog dat ik zó moe was. Terwijl ik alleen maar lag. Ik vond het ook spannend, die rit, in mijn eentje, weg uit Weert. Dat voelt toch als thuis. Maar ik keek naar buiten, naar de akkers. De zon scheen."

Dankbaar

Een week later, op 15 april, mocht hij het ziekenhuis in Nijmegen verlaten. Vermoeid, afgepeigerd, afgevallen bovendien, maar wel: gezond en genezen verklaard. "En toen bedacht ik dat iets terug wilde doen", vertelt hij. "Uit dankbaarheid. Dat ik er nog ben, dat er zo goed voor me is gezorgd. Ik heb me in beide ziekenhuizen zo machteloos gevoeld. En die artsen en verpleegkundigen hebben zo hard voor mij en alle andere patiënten geknokt."

"Sinds dit fietsplan er is, gebeuren er mooie dingen." "Sinds dit fietsplan er is, gebeuren er mooie dingen."

Daarom besloot Oscar dat hij geld wilde ophalen voor onderzoek naar corona dat in het Radboud UMC wordt gedaan, en voor het Sint Jans Gasthuis. Dat doet hij door de rit die hij vanaf Weert met de ambulance aflegde naar Nijmegen, nóg een keer af te leggen. Maar dan niet liggend, maar op zijn racefiets. Hijgend, opnieuw, maar dan vanwege inspanning en niet vanwege corona. 

"Sinds dit plan er ligt, sta ik regelmatig te janken", zegt hij. "Ja, dat mag je best weten. Het is zo mooi wat er allemaal gebeurt. Met mijn rit wil ik keihard zeggen: fuck you, corona."

Drie keer per week 

Vrienden en familie helpen Oscar waar het kan. De één maakte teksten voor lokale media, de ander maakte foto's. Er werd een Facebookpagina opgericht om zo veel mogelijk geld op te halen. Een touringcarbedrijf bood Oscar een bus aan om met fiets en al na afloop weer terug te rijden. Twee vaste fietsmaatjes van Oscar trainen met hem mee. "Ik fiets drie keer per week, en verder doe ik veel oefeningen thuis."

Oscar (midden) en zijn fietsmaatjes Jan en Mike. Oscar (midden) en zijn fietsmaatjes Jan en Mike.

Zijn fysiotherapeut staat er niet helemaal achter, die vindt het nog te vroeg, maar Oscar is vastberaden. Het gaat hem lukken. Zondag is het zover. "Ik ben zenuwachtig, het is spannend, maar ik ben er klaar voor. Er staan duizenden euro's op de teller."

Hij hoopt een mooie dag mee te maken. "Het is vervelend dat we elkaar niet kunnen knuffelen, mijn familie, vrienden en ik, na de finish, maar ik weet zeker: we staan te stralen. De man met de hamer zal daarna wel komen, met de intense vermoeidheid. Maar niet bij de finish. Bij de finish wordt het mooi."

Ben je immuun als je corona hebt gehad?

Je had een hoestje, was erg vermoeid en had zelfs misschien lichte koorts. Stel dat het corona was, ben je nu dan immuun?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste wens van coronapatiënten vervuld: 'Waarom zou ik niet helpen?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore