Corona-update, stel je vraag

Mag je vanaf 1 juni met vrienden en collega's uiteten gaan?

23 mei 2020 17:03 Aangepast: 23 mei 2020 18:47

Vanaf 1 juni 12.00 uur opent de horeca weer haar deuren in Nederland. Maar hoe zit het nu precies met uiteten gaan? Chantal, Hans en Irene vragen zich af of je met vrienden en collega’s naar een restaurant mag, of alleen met personen die bij jou in huis wonen?

Maar ook: hoe zit het met afstand houden in het restaurant? Geldt dat voor het personeel, de bezoekers, of alleen voor groepen onderling? In deze editie van de dagelijkse corona-update probeert RTL Nieuws daar antwoord op te geven.

Reserveren

Er wordt al lang gesmacht naar het moment waarop de horeca weer opengaat. Toen dat nieuws bekend werd, stroomden de reserveringen bij restaurants al binnen. Reserveringen, ja. Want alleen bij reservering krijg je een plek aangewezen. Of je nou naar een hotel, restaurant of café gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe versie horecaprotocol: maximaal twee personen binnen 1,5 meter

En ook de regel van minimaal 1,5 meter afstand houden mag voor de meesten geen verrassing heten. "Anderhalve meter blijft de norm", zegt een woordvoerder van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "De enige uitzondering hierop zijn mensen uit hetzelfde huishouden. Een groep van personen die in hetzelfde huis wonen hoeven geen 1,5 meter afstand te houden."

Het personeel houdt ook afstand, al moet het bij het opnemen en uitserveren van de bestelling dichterbij komen.

Gedoogbeleid

Toch is er nóg een kleine uitzondering. "Tweetallen worden gedoogd", erkent de KHN. "Dus twee mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen, mogen dichter bij elkaar zitten." Dus ja, het is toegestaan om met één vriend of collega buitenshuis te dineren.  

Het is aan horecaondernemers zelf hoe zij hun zaak inrichten zodat de afstand gegarandeerd kan worden. En zij moeten erop toezien dat al hun gasten zich aan de regels houden.

Zo gaat de horeca weer open: 'Dit is een spannende stap'

Premier Rutte geeft duidelijkheid over de regels over de horeca, die vanaf 1 juni om 12.00 uur weer open mogen.

Voor alle restaurants en cafés geldt dat maximaal dertig bezoekers naar binnen mogen. Of dat ook betekent dat, theoretisch, één groep van dertig man aan tafel mag, durft de KHN niet te zeggen.

"Dat is één van de vele praktische invullingen die wij nu nog niet kunnen geven. Het is niet natuurlijk dat iedereen nu massaal gaat uiteten. Zo zijn er meerdere zaken, zoals het toiletbezoek, waar nog goed naar gekeken moet worden."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarktpersoneel moet het ontgelden om coronamaatregelen: 'Waar is het respect?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore