Aftellen tot 1 juni

Horeca gebonden aan strenge regels: wat mag wel en niet? Vijf vragen en antwoorden

20 mei 2020 17:33 Aangepast: 20 mei 2020 17:51
Beeld © Manon Bruininga

De horeca gaat vanaf 1 juni om 12.00 uur 's middags weer open. Hotels, restaurants en café's krijgen daarbij te maken met strenge regels. Hoe gaan zaken de anderhalve meter afstand handhaven? Kun je normaal naar het toilet? Vijf vragen en antwoorden aan de branchevereniging.

1. Moet ik reserveren als ik naar de kroeg ga?

Of je nou naar een hotel, restaurant of café gaat, reserveren voor een tafel of kamer is verplicht vanaf 1 juni. De enige plek waarvoor je niet hoeft te reserveren, is een plek op het terras.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt vooralsnog geen signalen te hebben ontvangen dat mensen bij het reserveren een aanbetaling moeten doen. Met een aanbetaling krijgen horecaondernemers een zekere mate van zekerheid dat mensen daadwerkelijk komen opdagen na een reservering. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepeling kan doorgaan, geen 1,5 meter afstand voor huisgenoten in horeca

2. Maken horecaondernemers zich zorgen over het handhaven van de anderhalve meter?

Mensen die deel uitmaken van hetzelfde huishouden hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Alle andere gasten moeten dat wel. Het is aan ondernemers om erop toe te zien dat iedereen zich aan de regels houdt.

KHN ziet dat met vertrouwen tegemoet. "Ondernemers zullen de nieuwe regels duidelijk moeten communiceren naar hun gasten. Het maatschappelijke belang daarvan is helder. We rekenen op de medewerking van onze gasten", zegt de branchevereniging. 

Mocht het nou toch misgaan, dan kunnen horecaondernemers 'in het uiterste geval' de politie inschakelen, zegt KHN.

Zo gaat de horeca weer open

De horeca mag vanaf 1 juni om 12.00 uur weer open. Premier Mark Riutte gaf gisteravond duidelijkheid over de regels.

3. En hoe zit het met personeel?

Het personeel komt zo min mogelijk in de nabijheid van klanten, maar soms moet dat wel. Zoals bij het opnemen of uitserveren van een bestelling bijvoorbeeld.

"Als alle checks zijn gedaan dan kan dat", zegt KHN. Gasten worden bij binnenkomst gevraagd of ze gezondheidsklachten hebben of hebben gehad. Zo worden risicogevallen zoveel mogelijk geweerd.

4. Zijn er ook kroegen en restaurants die vanwege de beperkte ruimte dichtblijven?

Vast wel. Sommige kroegen zijn zo klein dat er maar een handjevol mensen naar binnen kan.

Volgens KHN zal iedere ondernemers voor zichzelf een afweging moeten maken. "Wij kunnen ons voorstellen dat ondernemers gaan passen en meten wat de regels voor hun bedrijf betekenen en vervolgens een keuze maken."

5. En ten slotte, hoe zit het met toiletbezoek? Nergens is anderhalve meter afstand houden zo moeilijk

Ook op toiletten zullen ondernemers ervoor moeten zorgen dat er voldoende hygiënische maatregelen worden genomen. "En dat je je uiterste best doet om ervoor te zorgen dat gasten op anderhalve meter afstand van elkaar blijven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore