Coronaslachtoffers

Willem tekent portretten van overleden personen voor troost, zeker nu

24 mei 2020 10:51
De barmhartige portrettekenaar aan het werk. Beeld © Willem Hendriks

Tekenaar Willem Hendriks (46) maakt portretten van overleden personen. Normaal rekent hij daar een vergoeding voor, maar mensen die aan het coronavirus zijn bezweken portretteert hij gratis. "Het is een rottijd voor iedereen. Ik hoop dat mijn tekeningen een beetje helpen met het verdriet."

Begin april kreeg Hendriks het idee om coronaslachtoffers kosteloos op papier te vereeuwigen. Volgens hem is dat het minste wat hij kan doen. Sindsdien stapelen de opdrachten zich op.

"Ik heb zo'n 200 verzoeken op de plank liggen", vertelt de portrettekenaar uit Coevorden. "Aangezien ik met iedere tekening gemiddeld zo'n 10 uur bezig ben, heb ik nu werk tot zeker 2021."

Belofte

Toch hoeft niemand te rekenen op een negatief antwoord van Hendriks als ze hem benaderen voor een portret. Ze moeten alleen een klein beetje geduld hebben. "Ik beloof iedereen een tekening. Iedereen komt aan de beurt. En ik ga net zo lang door tot het virus weg is."

'Mijn hart, jouw handen'

Roline (51) liet portretten maken van twee personen die een bijzondere rol in haar leven vertolkten. "Ik ben geen nabestaande van hen. Maar een vriend en voormalig collega."

De Italiaanse Angela en Giovanni waren ongeveer dertig jaar terug de eerste werkgevers van Roline. Het stel emigreerde vanuit Italië om in Haarlem een horecabedrijf te starten. "Het waren bijzondere mensen met een sterk traditionele familieband. Altijd gastvrij en behulpzaam."

Giovanni overleed november vorig jaar, niet door het coronavirus. Angela stierf 31 maart dit jaar. "Vanwege het coronavirus heb ik haar begrafenis niet meegemaakt, en haar in haar laatste dagen niet kunnen opzoeken. Zoals dat wel kon bij Giovanni."

Angela en Giovanni overleden niet door het coronavirus, maar Willem maakte een uitzondering. Roline: "Ik zag zijn oproep en in een opwelling heb ik Willem gevraagd voor twee portretten. 'Via mijn hart en jouw handen hoop ik dat het een mooie nagedachtenis kan zijn voor hun kinderen', zei ik hem.”

Ook Roline hoefde niks te betalen. Willem nam zelfs de verzendkosten voor zijn rekening. "Fantastisch van hem. Hij is heel beleefd en bescheiden."

Het portret van Angela. Het portret van Angela.

Willem geeft toe de hoeveelheid aanvragen voor tekeningen een beetje onderschat te hebben. "Het is een bezigheid van de lange adem, zeker. Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Het geeft de mensen een beetje troost, en dat vind ik het belangrijkst."

Het portretteren van overledenen is voor hem soms wel een zware taak. Na het afronden van een tekening neemt Hendriks soms een paar dagen rust om afstand te nemen tot de geportretteerde. "Je krijgt de vaak verdrietige verhalen mee van de familie. Dat neem je mee tijdens het tekenen."

Verbintenis

Portretteren betekent soms urenlang intensief naar het gezicht van de geportretteerde staren. "Daardoor bouw je een verbintenis met de persoon die je tekent. Dat is soms heel moeilijk, je verplaatst je in diegene zonder dat je het wil. Dat kan ik pas loslaten als het klaar is."

Met name de ogen van geportretteerden laten hem soms niet los. "Je kan zoveel uit de ogen van mensen halen. Ze zeggen zoveel over iemand. Het meeste werk gaat dan ook in de ogen zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Campagne #Daslief voor saamhorigheid tijdens coronacrisis: 'Hebben elkaar hard nodig'

Tot nu toe zijn al zijn opdrachtgevers tevreden. En zeer dankbaar. "Er zit veel emotie bij de nabestaanden. Dat komt los op het moment dat ik eerst foto's van het portret stuur, en daarna als ze de tekening hebben ontvangen."

Vaak willen de opdrachtgevers hem uit dankbaarheid alsnog een compensatie geven. Maar Hendriks blijft stellig en bescheiden. "Ik wil er écht niets voor hebben. Het is heel lief van ze, maar ik weiger alles."

Het portret van Giovanni. Het portret van Giovanni.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Wij zijn nu drie verdrietige kinderen, met onze ouders in ons hart verankerd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore