Ga naar de inhoud
Overtreding

Inspectie krijgt ruim duizend meldingen over coronarisico's op de werkvloer

Illustratief beeld. Beeld © Getty Images

De inspectie SZW heeft in de afgelopen weken ruim duizend meldingen gekregen over mogelijke overtredingen van coronavoorschriften bij bedrijven. De meeste werkgevers komen alsnog in actie als de inspectie contact opneemt. Maar dat gebeurt niet altijd.

Zo kreeg een groentekweker in het Friese Waadhoeke een officiële waarschuwing van de inspectie omdat hij er niet voor zorgt dat zijn werknemers goed beschermd zijn.

Bij het bedrijf werken zo'n honderd mensen, die geen afstand houden. Volgens inspecteurs doet hun werkgever er te weinig aan om dat te voorkomen.

Straks
Lees ook:
Straks weer naar kantoor: dit zijn je rechten

Nog zo'n situatie doet zich voor in Rotterdam. Bij een bedrijf dat maaltijden bezorgt loopt nu een onderzoek naar de naleving van de voorschriften van het RIVM. De Inspectie SZW gaat daarnaast agrarische bedrijven bezoeken waarover meldingen binnenkwamen.

Boetes zijn overigens nog niet uitgedeeld. Als bedrijven beterschap beloven, controleert de inspectie bij degene die een melding deed of de situatie daadwerkelijk is verbeterd. Is dat niet zo, dan gaat de inspectie ter plaatse kijken.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen over besmettingsrisico op de werkvloer: 'Neem eigen doekjes mee'

In het geval van de groentekweker in Waadhoeke ging het al mis bij het inklokken. Alle werknemers moeten 's morgens via een smalle gang naar een grote hal lopen om vervolgens samen in een kleine kleedkamer te belanden. 

Ook tijdens het werk en in de pauzes houden veel werknemers zich niet aan de 1,5 meter-afstandregel. De inspectie eist nu dat de werkgever maatregelen neemt. "Hij heeft een zorgplicht voor zijn werknemers en is dus verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden."

Werk weigeren uit angst voor corona, mag dat?

02:21
Als straks onze bedrijven weer open gaan, hebben werknemers niet de keus om werk te weigeren uit angst voor een coronabesmetting. Tenzij de werkgever een potje maakt van de voorschriften.