Fipronilschandaal

Chickfriend en Chickclean aansprakelijk voor miljoenenschade fipronilaffaire

20 mei 2020 12:53 Aangepast: 20 mei 2020 13:10
Eieren worden tijdens de crisis vernietigd bij een pluimveehouder. Beeld © ANP

De bedrijven Chickfriend en Chickclean, die in 2016 en 2017 bloedluis bij pluimveehouders bestrijden met het verboden middel fipronil, wisten dat dat middel verboden was en zijn daarom aansprakelijk voor de miljoenenschade bij die kippenhouders. Dat heeft de rechtbank in Arnhem geoordeeld.

Ongeveer 120 pluimveehouders hadden in de zaak een schadevergoeding geëist van Chickfriend en Chickclean en de eigenaren van die bedrijven.

De rechtbank wijst de schadevergoedingen van de pluimveelhouders toe. Op grond van een groot aantal bewijsstukken vindt de rechtbank het aannemelijk dat de eigenaren wisten dat het reinigingsmiddel Dega-16 fipronil bevatte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

124 pluimveehouders naar rechter om fipronilschandaal

Hoogte schadevergoeding

Dega-16 leek voor de pluimveehouders een wondermiddel, totdat bleek dat het illegale bestanddeel erin zat. Op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moesten bedrijven massaal hun deuren sluiten. Dat leidde tot miljoenen euro's schade.

De hoogte van de schadevergoeding per pluimveehouder zal later in een aparte procedure bij de rechtbank vastgesteld worden.

Piet-Hein van Spanje, de advocaat van de pluimveehouders is opgetogen door het vonnis. "De rechtbank heeft de pluimveehouders in alle opzichten gelijk gegeven. We gaan nu bekijken hoe wij het geld kunnen vorderen. Het moet van de heren vandaan komen, en we bekijken ook andere mogelijkheden om het geld vandaan te halen. We weten niet hoeveel er open staat. Dat gaan we later zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore