Corona-update, stel je vraag

Hoeveel mensen mag je nu thuis en in de tuin ontvangen?

20 mei 2020 14:57 Aangepast: 21 mei 2020 10:55

De coronamaatregelen worden de komende tijd stapje voor stapje versoepeld. Premier Mark Rutte somde de richtlijnen gisteren nog eens op: afstand houden, thuisblijven bij klachten, geen handen schudden en verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe zit het precies met mensen thuis uitnodigen of een feestje geven?

Dat vragen onder meer onze lezers Hester, John, Kim en Conny zich af.

Tot 1 juni

Tot 1 juni is nog steeds de richtlijn om maximaal 3 mensen uit te nodigen die niet in het huis wonen. Onderling moet dan anderhalve meter afstand gehouden worden. Dit is een richtlijn, hier wordt niet op gehandhaafd.

Maar er is wel een voorwaarde: als er sprake is van overlast, wordt er wél gehandhaafd. Die overlast moet dan door iemand worden gemeld en dan is het vervolgens aan de agent of boa om te beslissen wat er gebeurt: niets, waarschuwen, de samenkomst opbreken of boetes uitdelen. Dit geldt ook als er buiten coronatijd een luid feestje wordt gehouden.

De richtlijnen die zowel binnen als buiten gelden tot 1 juni, worden hier nog eens uitgelegd.

Grapperhaus legt uit: met zoveel mensen mag je afspreken

Met hoeveel mensen mag je nou afspreken in het park? En moet je dan afstand houden? Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie legt het uit: 'Altijd anderhalve meter.'

Geen limiet na 1 juni

Ná 1 juni geldt er geen limiet meer voor het aantal bezoekers. Wel geldt nog steeds dat er afstand gehouden moet worden en dat overlast gehandhaafd wordt. Een groep vrienden uitnodigen voor een etentje in de tuin of een feest geven mag dan dus, zolang er afstand gehouden wordt en er geen sprake is van overlast.

Maar hoe werkt de afstandsregel dan? De anderhalve meter afstand geldt zowel binnens- als buitenshuis als je met anderen afspreekt. Degenen die bij één huishouden horen, hoeven onderling geen afstand te houden.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Volgens de overheid bestaat een huishouden uit echtgenoten, (geregistreerde) partners, inwonende kinderen en (groot)ouders die op één adres wonen. Zij mogen thuis en op straat binnen anderhalve meter van elkaar komen.

Afstand houden

Vijf studenten die in één huis wonen, tellen dus niet als huishouden. Ouders die afspreken met hun uitwonende kinderen, zijn een familie maar geen huishouden. Ook zij kunnen dus beboet worden als ze geen afstand houden.

Er geldt naast huishoudens nog een uitzondering op de afstandsregel: ook kinderen tot en met twaalf jaar hoeven onderling geen afstand te houden. Oudere kinderen moeten wél afstand houden.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Kabinet verwacht medio juli meer visite voor bewoner verpleeghuis

Hoe zit het dan als ik met vrienden afspreek in een park?  

Buitenshuis geldt: mijd drukte en neem je eigen verantwoordelijkheid. Groepsvorming is vanaf 1 juni alleen toegestaan met meer dan twee personen als er onderling anderhalve meter afstand wordt gehouden. 

"Als u met vier, vijf mensen in een park gaat zitten, met afstand, dat mag. Als dat een te grote groep wordt, wordt het al snel een oploopje", zei Rutte gisteravond tijdens de persconferentie over mensen die buiten zitten. Maar hoe groot is groot? 

Dat is aan de boa's en agenten om te bepalen. Die schatten de situatie in: gaat het goed zo en is er voldoende afstand? De boa of agent bepaalt vervolgens wat er gebeurt: niks, waarschuwen of een boete uitdelen.

De gemeentes hebben de verantwoordelijkheid voor afstand en groepsvorming in de openbare ruimte. Zij bepalen of het bijvoorbeeld nodig is om looproutes in te stellen. Maar een gemeente kan ook op bepaalde plekken, zoals in een park, een verbod tot groepsvorming instellen.

Georganiseerde bijeenkomsten waarvoor vergunningen nodig zijn, zoals straatfeesten of festivals, blijven verboden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore