Ga naar de inhoud
Bekijk de kaart

Zo verspreidde het coronavirus zich door Nederland – check jouw gemeente

Beeld © ANP / RTL Nieuws

Eind februari werd de eerste coronabesmetting in Nederland vastgesteld. Sindsdien heeft het virus zich als een olievlek over Nederland verspreid. Inmiddels is er bijna geen plek meer waar het virus niet is aangetroffen. Bekijk hier hoe het virus zich verspreidde en hoe jouw gemeente ervoor staat.

De corona-epidemie in Nederland begon officieel op 27 februari, toen voor het eerst een besmetting werd vastgesteld bij een inwoner van Loon op Zand. Vanaf dat moment nam het aantal besmettingen snel toe. Eind maart waren er al meer dan 10.000 besmettingen vastgesteld.

Corona
Elke dag de laatste cijfers
Corona in cijfers

Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg in die periode hard: op de slechtste dag, 27 maart, werden 611 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Vanaf april begon de verspreiding langzaam af te zwakken.

Maar de besmettingen zijn niet over het hele land verdeeld: Al vrij snel bleek de verspreiding van het virus zich te concentreren in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Op onderstaande kaart is dat gebied al snel duidelijk te zien.

Koren en kerkdiensten

In april verspreidde het virus zich steeds verder over het land. Aan de rand van de Veluwe ontstond een nieuwe haard. Mogelijk speelden kerkdiensten en koren daar een rol bij de verspreiding. Nog altijd kennen deze gemeenten een bovengemiddeld aantal ziekenhuisopnames.

Bekijk de kaart

Druk op de play-knop of versleep de stip op de tijdlijn om de ontwikkeling van het virus te zien.

Ook in de grote steden is de verspreiding van het coronavirus momenteel nog bovengemiddeld. In de afgelopen week werden in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag in totaal 49 ziekenhuisopnames gemeld. Afgezet tegen het aantal inwoners ligt dat bijna twee keer zo hoog als in Nederland als geheel.

Afname
Lees ook:
Afname nieuwe coronapatiënten verschilt per regio: 'Maatregelen op maat nodig'

Er zijn maar een paar gemeenten die tot nu toe geheel aan het coronavirus zijn ontsnapt: op de Waddeneilanden Vlieland, Schiermonnikoog en Ameland is nog geen enkele besmetting vastgesteld.

Zoek jouw gemeente

Weten hoe jouw gemeente ervoor staat? RTL Nieuws zet dagelijks de cijfers per gemeente op een rij: zo vind je elke dag een artikel met de nieuwste ontwikkelingen in je eigen gemeente. Zoek hieronder op je gemeente en klik op de naam om het artikel voor vandaag te bekijken.

R onder de één? Zo wordt de besmettingsgraad berekend

03:16