Leidraad huisartsen

Bloedverdunners voor trombosepatiënten bij verdenking corona

20 mei 2020 09:02 Aangepast: 20 mei 2020 11:20
Verzorging van een coronapatiënt in het Amphia Ziekenhuis in Breda Beeld © ANP

De helft van de coronapatiënten op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen krijgt tromboseverschijnselen en heeft daardoor een grotere kans om te overlijden. Huisartsen worden nu gevraagd om personen met een hoog risico op trombose preventief bloedverdunners toe te dienen.

In een vandaag gepubliceerde leidraad van het Nederlands Huisartsen Genootschap staat dat artsen moeten overwegen uit voorzorg 'laag moleculair gewicht heparine' toe te dienen bij patiënten met (een hoge verdenking op) Covid-19. Heparine is een medicijn dat wordt gebruikt bij het voorkomen of behandelen van bloedstolsels.

Het gaat specifiek om mensen die bedlegerig zijn en een voorgeschiedenis van een diepveneuze trombose (DVT) of longembolie hebben. 

Diepveneuze trombose

Er is sprake van een veneuze trombose als een bloedstolsel een ader (een vene) afsluit, zo legt de Trombosestichting uit. Dit gebeurt vaak in de benenEen stolsel uit het been of buikholte kan afbreken en in de longen terecht komen. Dat heet longembolie. Een stolsel kan ook in de longen ontstaan, ook dat heet een longembolie. Een DVT ontstaat in de dieper gelegen aderen.

Het is voor het eerst dat huisartsen medicijnen voorschrijven aan risicogroepen om ernstige gevolgen van een Covid-19-infectie te voorkomen, meldt de NOS. In totaal zou het om circa 150.000 tot 200.000 mensen gaan.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose

Uit onderzoek onder 184 coronapatiënten op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen, blijkt dat de helft van hen te maken krijgt met tromboseverschijnselen. Patiënten die er last van krijgen hebben een grotere kans om te overlijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore