Doorrekening RIVM

'Stikstofbeleid kabinet niet voldoende voor herstel natuur'

20 mei 2020 03:52 Aangepast: 20 mei 2020 10:42
Premier Rutte en minister Schouten (Natuur) namen begin dit jaar een kijkje op de Veluwe. Beeld © ANP

Ondanks de stikstofaanpak van het kabinet zullen veel Nederlandse natuurgebieden in 2030 nog flink overbelast zijn door stikstof. Op plekken als de Veluwe zal er met de gekozen koers nog altijd een overschot zijn.

Dat blijkt uit een doorrekening van de aanpak door het RIVM, meldt Trouw. In de onlangs gepresenteerde plannen van het kabinet staat dat de uitstoot van stikstof tussen nu en 2030 met 26 procent gedaald moet zijn. Volgens de schets van het RIVM schiet de natuur daar nauwelijks wat mee op. 

Gekeken naar hectares

Zo zal er op de Veluwe nog altijd overbelasting zijn en is er in natuurgebieden in Brabant en Overijssel over tien jaar zelfs sprake van een flink overschot. Dat zou komen door de aanpak van het kabinet. Dat wil dat de helft van de stikstofgevoelige hectares onder de norm komt, maar daarbij wordt niet gekeken naar hele natuurgebieden. 

Volgens milieuorganisatie Mobilisation For The Environment (MOB) zou de regering zich niet op losse stukjes moeten richten maar kwetsbare gebieden. De organisatie vindt dat het kabinet "waardevolle sterk bedreigde natuur grotendeels opgeeft". 

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Wat is er nou zo slecht aan stikstof? Dat leggen we uit in deze video.

Een jaar geleden zette de Raad van State een streep door het programma 'aanpak stikstof' van het Rijk. Gevolg van de uitspraak was dat vrijwel geen bouwvergunning meer konden worden afgegeven. Zo werd bijvoorbeeld de opening van het vliegveld Lelystad uitgesteld, mochten boeren niet uitbreiden en werden bouwprojecten stilgelegd.  

Spoedwet

Eind vorig jaar kwam het kabinet met een spoedwet om de bouw voor dit jaar weer op gang te krijgen. Er werd bovendien voor ruim 700 miljoen euro geïnvesteerd om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. In april werd er nog eens 5 miljard uitgetrokken voor de komende tien jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet trekt nog 5 miljard uit voor stikstofbeleid

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore