Minder toezicht

Reddingsbrigade waarschuwt voor risico zwemmen in coronatijd

20 mei 2020 01:36
Archieffoto. Beeld © ANP

Met het voorspelde warme weer op komst, roept Reddingsbrigade Nederland recreanten op zich extra bewust te zijn van de risico's van zwemmen in open water. Door de coronacrisis is momenteel niet overal toezicht.

Ook zijn er minder reddingsbrigades beschikbaar. Op plekken waar wel toezicht is, gelden voor de reddingsbrigade restricties en aangepaste werkwijzes vanwege het virus.

Drukte vermijden

Verwacht wordt dat het kwik deze week alleen maar op zal lopen. Op Hemelvaartsdag kan het wel 28 graden worden. De reddingsbrigade verzoekt recreanten die verkoeling willen zoeken om drukte te vermijden, in en om het water.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

De organisatie stelde een reeks adviezen op voor recreanten. De belangrijkste zijn: volg de richtlijnen van de overheid, beperk je bezoek aan het strand, zoek een rustige plek op en houd ook ín het water een afstand van 1,5 tot andere mensen aan. 

Water nog koud

Ook waarschuwt de reddingsbrigade dat het water vaak nog koud is, ook al gaat het kwik dan buiten omhoog. Op veel plekken is het momenteel niet warmer dan 12 graden.

Dat kan zijn weerslag hebben op het lichaam en voor gevaarlijke situaties zorgen zoals onderkoeling, kramp of een zogeheten 'cold shock response'. Kenmerken van een dergelijke shock zijn: verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie of paniek.

Coronaproof zwemmen: zo kun je veilig baantjes trekken

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, mogen ook de zwembaden weer open. Maar nog niet alle zwembaden zijn er klaar voor, want het blijkt lastig om een zwembad coronaproof te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore