Covid-19

Anna's moeder ligt uitzonderlijk lang op ic door corona: 'Dit kan iedereen overkomen'

20 mei 2020 01:48 Aangepast: 20 mei 2020 21:46
Anna de Marco. Beeld © RTL

De moeder van de 19-jarige Anna de Marco ligt al zeven weken op de intensive care vanwege een besmetting met het coronavirus. Een uitzonderlijk lange periode. Anna deed vanavond haar verhaal bij Beau om mensen te waarschuwen. "Het zijn niet alleen opa's en oma's die hierdoor worden getroffen."

Anna's 47-jarige moeder is een restauranthouder uit het Brabantse Oss. "Een heel krachtige vrouw, niets is onmogelijk voor haar", zo omschreef Anna haar bij Beau. Ze zegt erg geschrokken te zijn door wat haar moeder is overkomen en drukt mensen op het hart om het virus niet te onderschatten.

Alarmerend laag zuurstofgehalte

Kort na de sluiting van de horeca op 16 maart werd de moeder van Anna ziek. Dat leidde tot een hachelijke situatie waarbij ze te kampen had met ernstige ademhalingsproblemen. Toen het écht niet meer ging, werden de hulpdiensten ingeseind en heeft een ambulance haar thuis opgehaald.

Dat belletje kwam geen moment te vroeg. Het zuurstofgehalte in haar bloed bleek alarmerend laag. 62 procent. Bij een normale lichamelijke conditie zit het zuurstofgehalte in het bloed tussen de 95 en 100 procent.

Bekijk hier het interview met Anna:

"Er werd serieus gevreesd voor haar leven", vertelde Anna. "We hebben afscheid van haar genomen en haar 3,5 week niet kunnen zien. We kregen eenmaal per dag een telefoontje van het ziekenhuis met informatie over haar toestand."

Verlammingsverschijnselen

Inmiddels gloort er iets van hoop voor de moeder van Anna. Langzaam, heel langzaam, gaat het de goede kant op. Ze kan niet spreken door de zuurstof die ze krijgt toegediend, maar wel communiceren. Dat doet ze door haar ogen te bewegen of haar tong uit te steken.

Van een coronabesmetting is gelukkig geen sprake meer, maar dat betekent niet dat Anna's moeder alweer hersteld is. "Ze heeft verlammingsverschijnselen door een aantasting van het zenuwstelsel. En of er sprake is van blijvend letsel in de hersenen moet nog blijken. Hoe ze straks uit het ziekenhuis komt, is nog niet bekend. Daar valt nog niets over te zeggen."

Nog 293 coronapatiënten op ic

In heel Nederland liggen nog 293 coronapatiënten op de intensive care. Op 27 februari werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld in Nederland. In de eerste dagen van maart begon het aantal patiënten op de intensive care hard op te lopen. Op het hoogtepunt, op 7 april, behandelden de intensive cares 1424 coronapatiënten. 

Hoever het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen nog kan dalen, durft niemand te voorspellen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding verwacht dat het heropenen van de basisscholen weinig gevolgen voor het aantal besmettingen zal hebben. Het aantal besmettingen zou wel kunnen toenemen wanneer het kabinet begin juni meer maatregelen versoepelt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore