Coronamaatregelen

Boete voor reizen in ov zonder mondkapje wordt 95 euro

19 mei 2020 19:40 Aangepast: 20 mei 2020 09:37
Beeld © Ramon van Flymen

De boete voor het niet-dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer bedraagt 95 euro. Vanaf 1 juni is het dragen van een mondkapje verplicht in trein, bus, metro en tram. Bij herhaalde overtredingen kan het boetebedrag oplopen tot 350 euro.

Reizigers moeten zoveel mogelijk anderhalve meter afstand bewaren, maar dat zal vanwege drukte niet altijd mogelijk zijn. Mondkapjes kunnen helpen om het coronavirus niet weer ruim baan te geven, denkt het kabinet.

Vanaf 13 jaar oud

De handhaving van de mondkapjesplicht wordt hoofdzakelijk overgelaten aan het personeel van de vervoerbedrijven. Er staat straks niemand te controleren bij de deur, zegt Rutte. "Maar wie geen mondkapje op heeft loopt wel het risico dat er iemand langskomt." 

Reizigers vanaf 13 jaar oud moeten een mondkapje dragen.

In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren.

40 procent bezetting

Het ov is vanaf juni weer helemaal in bedrijf, al zullen treinen, bussen, trams en metro's minder mensen kunnen bergen. De bezitting wordt beperkt tot 40 procent, om toch iets van afstand te bewaren. Vervoersbedrijven moeten zelf bepalen hoe ze dat gaan regelen, door bijvoorbeeld stoelen buiten gebruik te stellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore