Ga naar de inhoud
Coronakilo's

We bewegen een heel stuk minder door corona (en compenseren dat niet)

Beeld © Rob Engelaar

De coronamaatregelen zijn slecht voor onze conditie. We bewegen een heel stuk minder met z'n allen en compenseren deze afname niet of nauwelijks. Dat concludeert Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc, na onderzoek onder 4000 oud-deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse en Zevenheuvelenloop.

Het is misschien niet zo'n verrassende conclusie als je bedenkt dat we noodgedwongen thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben. We doen minder. Het grootste verschil zit hem bij de mensen die sinds de maatregelen thuiswerken.

"Het is niet zo dat mensen na hun werk nog even een uurtje gaan fietsen om te compenseren dat ze de hele dag binnen hebben gezeten", zegt Hopman. Onder deze groep is er sprake van een verval van 20 procent.

Blijf actief

"Een halfuur per dag bewegen is belangrijk", zegt Hopman. "Actief zijn is goed voor je weerstand en je immuunsysteem, ook voor de lange termijn. Het verkleint de kans op onder meer hart- en vaatziekten. Hoe langer deze periode duurt, hoe moeilijker het wordt om straks weer op te starten. Dus blijf actief."

Van
Lees ook:
Van snacken tot sporten: sinds de quarantaine slaan we erin door

Uit het onderzoek blijkt dat we minder bewegen, maar juist meer slapen. Mogelijk ligt dat aan het verdwijnen van de reistijd.

Het onderzoek van Hopman is nog niet afgerond. Ze hoopt nog meer te weten te komen over een eventuele gewichtstoename als gevolg van de coronamaatregelen.

Zo eten we tijdens de lockdown

Dat we aankomen lijkt misschien voor de hand te liggen, maar is nog allerminst zeker. Het Voedingscentrum deed onderzoek en concludeerde dat 83 procent van de Nederlanders niet anders is gaan eten sinds de coronamaatregelen.

Deze mensen zeggen evenveel te eten en merken geen verschil in het kiezen voor gezond of ongezond eten. Volgens het Voedingscentrum is een voedingspatroon iets dat er door de jaren heen in slijt. Mensen wijken daar niet vaak van af. Zelfs niet in deze roerige tijd.

Toch is er ook wel wat verandering: 10 procent van de ondervraagden zegt gezonder te zijn gaan eten, 7 procent is ongezonder gaan eten. 22 procent is meer gaan snoepen en snacken en 11 procent meer alcohol gaan drinken.

Coronakilo's?
Lees ook:
Coronakilo's? Zo eten we tijdens de lockdown