Vrijer door versoepeling

Versoepeling regels maakt ons (te) vrij, hoe komt dat?

19 mei 2020 17:37 Aangepast: 22 mei 2020 10:51
Een lege Kalverstraat in Amsterdam. Winkeliers worden hard geraakt in de coronacrisis. Beeld © ANP

We zagen het gisteren op Hemelvaartsdag ook weer. Nu er steeds weer versoepelingen worden aangekondigd, lijkt het voor veel mensen moeilijker om zich aan de regels en richtlijnen te houden dan aan het begin van de coronaperiode. Hoe komt dat?

Drie vragen aan gedragspsycholoog Suzie Geurtsen van onderzoeks- en adviesbureau D&B. 

1. Waarom blijven we nu minder thuis dan een paar weken geleden?

"We zien dat de maatregelen soepeler worden en we zien dat het op de intensive care beter gaat. Ook zien we dat andere mensen bijvoorbeeld weer op straat gaan of afspreken. Wat dat betreft zijn we echt kuddedieren. We volgen de groep en we steken elkaar aan.

Het is zelfs zo dat je onbewust mensen laat denken dat ze zich niet aan de regels hoeven te houden als je in de krant zet dat veel mensen zich niet aan de regels houden."

2. Zien mensen de gevaren dan niet?

"Corona is ongrijpbaar. Voor de meeste mensen geldt dat ze zich moeten beschermen tegen iets wat er nog niet is, omdat ze zelf niet ziek zijn of niemand kennen die corona heeft of heeft gehad.  

En dat is best lastig. Daarnaast zijn we niet goed in het inschatten van risico's. Eigenlijk schatten we risico's altijd te laag in. We denken dat de persoonlijke dreiging, in dit geval de kans om corona te krijgen, laag is. 

Als je veel dreiging ervaart, vind je het belangrijker om je aan de regels te houden en doe je daar ook meer moeite voor. Maar nu horen we dat de maatregelen soepeler worden en dat het op de ic beter gaat. Daardoor gaan we weer meer op de automatische piloot en vallen we terug in oude patronen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het wordt drukker op straat: hoe houdbaar is de intelligente lockdown?

3. Hoe zorgen we dat het niet doorslaat?

"De overheid moet blijven communiceren over de risico's. Dus goed uitleggen waarom de maatregelen worden genomen en wat de effecten zijn van de maatregelen.

Daarnaast moet je mensen erop blijven wijzen wat de maatregelen zijn. Bijvoorbeeld met borden waarop duidelijke pictogrammen staan. Op die manier moet je mensen motiveren de regels na te leven. Als je dat blijft doen, dan blijven ze ook beter hangen en zijn mensen meer geneigd zich eraan te houden. Zo voorkom je dat we onbewust terugvallen in oude patronen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore