Restaurants

Uit eten vanaf 1 juni: aanbetalen en op tijd weer weg

19 mei 2020 14:38 Aangepast: 19 mei 2020 15:15
Een restaurant met speciale coronaschermen tussen gasten in. Beeld © ANP

Het zal de meeste mensen niet zijn ontgaan: vanaf 1 juni om 12.00 uur mag de horeca weer gedeeltelijk open. Toen dat bekend werd, stroomden bij reserveringssite voor restaurants Formitable direct duizenden reserveringen binnen. "Steeds meer restaurants vragen een reserveringsaanbetaling", zegt Raymond Wilders van de site.

Op de site van Formitable kunnen bij bijna 1500 restaurants tafeltjes worden gereserveerd. Het eerste uur nadat premier Rutte twee weken geleden bekendmaakte dat de beperkende maatregelen voor horeca per 1 juni gedeeltelijk zou worden teruggedraaid, kwamen er 10.000 reserveringen binnen.

Wilders ziet dat er in die periode wel wat is veranderd. "Reserveringen komen nu bijna alleen maar online binnen, terwijl in het verleden ook een gedeelte telefonisch binnenkwam. Dat vinden veel restaurants tegenwoordig prettiger omdat daardoor veel duidelijker is hoe laat gasten komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Horeca Breda wil oefendag, nog voordat maatregelen versoepelen'

No-shows voorkomen

Belangrijker is dat mensen die een tafeltje willen, steeds vaker een aanbetaling moeten doen bij hun reservering. "Voor de uitbraak van het coronavirus werd dat in zo'n 3 procent van de gevallen gevraagd, nu gaat dat richting de 20 procent. Dat is nodig om rendabel te kunnen draaien."

Aanbetalingen lopen uiteen vanaf 20 euro per groep tot het per gereserveerde persoon aanbetalen van een menu, vertelt Wilders. "Wij adviseren restaurants om 30 euro per persoon te vragen als reserveringsaanbetaling. Dat is de beste manier om 'no-shows' te voorkomen."

Geen lege tafels

Een gedeelte van de 'no-shows' werd in het verleden opgevangen door mensen die gewoon binnenliepen, maar dat mag vanaf 1 juni niet meer. "Dus als iemand niet komt opdagen zitten restaurants met een lege tafel. Dit is de enige manier om van dat probleem af te zijn. Zo zitten restaurants niet opeens tegen een lege tafel aan te kijken."

Dat laatste kunnen eetgelegenheden zich niet permitteren. Restaurants hebben het al zwaar vanwege de verplichte sluiting van de afgelopen maanden. Maar nu komt er ook nog de veel kleinere bezetting van de tafels bij, door de verplichte anderhalve meter afstand én het maximum van 30 personen in een horecagelegenheid.

"Daar is ook nog veel onduidelijkheid over. Die dertig personen, is dat in- of exclusief personeel? Na 1 juli mag het 100 personen zijn, maar daar weten we ook niet van of het personeel is meegeteld."

Eindtijd

Omdat restaurants vanaf 1 juni zoveel minder gasten mogen ontvangen, is er ook een andere ontwikkeling, ziet Wilders. "De allergrootste trend is hetzelfde tafeltje meerdere keren per avond verkopen. Ik schat dat dat door zo'n beetje de helft van de bij ons aangesloten restaurants wordt gedaan."

Het betekent dat eters een 'tijdslot' krijgen, van zo'n twee tot tweeëneenhalf uur. "Gasten krijgen een eindtijd, waarop ze klaar moeten zijn. Daarna kan nog een andere groep eten aan hetzelfde tafeltje."

De meeste restaurants verkopen een tafel twee keer op een avond, maar er zijn er die dat drie keer doen. "Alles is er op gericht om zoveel mogelijk rendement uit een tafel te halen", zegt Wilders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca mag op 1 juni om 12.00 uur 's middags open

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore