Corona-update, stel je vraag

Waarom zijn er in Nederland geen cijfers over mensen die zijn hersteld?

19 mei 2020 15:36

We horen iedere dag de cijfers over het aantal mensen dat is overleden aan corona, ook horen we het aantal mensen dat is opgenomen in het ziekenhuis, en het aantal vastgestelde besmettingen. Maar hoeveel mensen genezen in Nederland eigenlijk van corona? Dat wordt niet bekendgemaakt. Waarom niet?

Het was een vraag die door onder anderen Carl, Marcel en Robin aan ons werd gesteld. Andere landen maken die cijfers namelijk wel bekend. In de VS raakten bijvoorbeeld ruim anderhalf miljoen mensen besmet, en ruim 350.000 daarvan zijn inmiddels genezen verklaard. In België zijn er bijna 15.000 mensen genezen van de ruim 55.000 die er zijn besmet. 

Not available

En bij ons? Geen getallen. Ja: ruim 40.000 vastgestelde besmettingen, en nu richting de 6000 doden. Bij de genezen mensen staat het alleszeggende N/A in deze tabel. Not available dus.

Dit is omdat het Nederlandse zorgsysteem niet op deze manier is ingericht, legt Harald Wychgel van het RIVM uit. "Ons systeem voorziet niet in betermelding", zegt hij. Covid-19 is een meldingsplichtige ziekte, voegt hij toe. Dat betekent dat de GGD het moet melden als de ziekte bij iemand is vastgesteld. Maar beter melden hoeft dus niet. 

"Je belt je huisarts ook niet als je medicijnen hebt gekregen en je voelt je later beter", zegt Wychgel. Toch is het volgens hem niet moeilijk om de cijfers te achterhalen. "Je weet hoeveel mensen er ziek zijn geweest en je weet hoeveel er overleden zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je beiden geen verschijnselen hebt, mag je dan knuffelen?

Het is daarnaast de vraag of je veel aan de cijfers van genezen mensen zou hebben. Een groot deel van de mensen die besmet zijn (of zijn geweest) met het virus, heeft nooit een test ondergaan. Een aantal 'genezen mensen' zou dus altijd onvolledig zijn, net als het aantal besmettingen dat dagelijks wordt gemeld door het RIVM. 

24 uur geen klachten

Mensen die thuis ziek zijn en weer herstellen, komen dus op geen enkel lijstje voor. Het RIVM laat wel weten wanneer je jezelf genezen kunt verklaren. "Iemand die 24 uur geen klachten meer heeft, wordt als genezen beschouwd."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore