Corona-update, stel je vraag

Is het verantwoord om een fietstochtje te maken?

21 mei 2020 08:31 Aangepast: 22 mei 2020 10:53
Beeld © RTL Nieuws

Hemelvaartsdag vandaag en mooi weer: normaal gesproken zijn dat ingrediënten voor een lekker fietstochtje. Maar op de fietspaden is het over het algemeen niet mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren van tegenliggers. Daarom vandaag in de dagelijkse corona-update antwoord op de vraag: is het verantwoord om te gaan fietsen?

Dat willen Anton, Ilse en Frits weten. Ze vragen zich ook af hoe het zit bij bijvoorbeeld stoplichten, omdat mensen daar ook naast en achter elkaar gaan staan. 

Fietsen onder voorwaarden

Allereerst, bewegen is goed. Dus fietsen in tijden van corona moet kunnen, stellen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Fietsersbond. Maar er gelden wel voorwaarden.

Wie verkoudheidsklachten of erger heeft, wordt dringend verzocht thuis te blijven. "En maak je neus niet leeg op straat", zegt de Fietsersbond. "Snuit je neus in een papieren zakdoek en gooi die in de prullenbak."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met hoeveel personen mag je in de auto? En is een mondkapje verplicht?

Harald Wychgel, woordvoerder van het RIVM, zegt dat fietsen in veel gevallen gewoon kan. "Ik zou zeggen: als je boven de 70 bent of tot de risicogroep behoort, blijf dan thuis. En ook als je zelf klachten als verkoudheid hebt."

Drukte

Wie gaat fietsen, moet zorgen dat-ie niet in de drukte terechtkomt. "Een fietstochtje, daar is niets op tegen. Maar zoek wel wat uit waar je geen drukte verwacht. Op sommige momenten kun je op fietspaden geen 1,5 meter afstand houden. En dan is er een risico."

Het is niet de bedoeling dat er iemand hoestend of niezend op de fiets zit. "Ook al ben je in de buitenlucht, het kan zijn dat er door een windvlaag druppeltjes op je terechtkomen. Als je op een zeilboot tegen de wind in staat te plassen, dan weet je ook wat er gebeurt. Dus vermijd contact met anderen, ook op de fiets."

Maar ja, dat afstand houden is nog niet altijd zo makkelijk. Zeker als je in een situatie terechtkomt die je niet had verwacht. Als de wegen smal blijken te zijn bijvoorbeeld. 

Inhalen

"Houd zoveel mogelijk afstand, zowel in de lengte als in de breedte", zegt de Fietsersbond daarover. "Blijf op ruime afstand van je voorligger. 1,5 meter is een minimum, hoe meer meters er tussen zitten hoe beter. Goed rechts op de weg blijven fietsen vergemakkelijkt het afstand houden als er tegenliggers komen. Als je moet inhalen, haal dan ruim in, ook bij wandelaars. Gebruik je bel om het aan te kondigen en begin op tijd."

Wie op een fietsstrook rijdt, is niet verplicht om daarop te blijven. "Je kunt iemand die op een fietsstrook rijdt dus met 1,5 meter afstand via de rijbaan inhalen", zegt de Bond. "Je mag ook via de rijbaan inhalen als je een doorgetrokken streep ziet. De streep is er alleen om te zorgen dat auto’s de fietsstrook niet gebruiken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer komt er een einde aan de 1,5-metersamenleving?

Fietsen in een groep dicht bij elkaar is niet toegestaan. De regel is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Je kunt een boete krijgen als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. 

"Met gezinsleden fietsen kan wel, maar wees wel extra waakzaam", zegt de Fietsersbond. Fiets, zeker op drukke of smalle fietspaden, achter elkaar.

En wat doe je met tegenliggers? De ANWB heeft daar een advies over: "Maak een overdreven stuurbeweging naar rechts. Hopelijk is deze kleine reminder voldoende om de aandacht van je tegenliggers te trekken. Oogcontact, een lachje of een vriendelijk knikje willen ook wel 'ns helpen om de aandacht te trekken en je boodschap te verduidelijken. Mocht dat niet werken, zwaai met je arm of roep."

Niet gebruikelijke route

En wat doe je op een mooie weekenddag of Hemelvaartsdag als vandaag, terwijl je drukte verwacht? "Het hangt er vanaf waar je bent. Sommige knooppuntenroutes, zeker bij de kust of rond de grote steden, kunnen druk zijn op dit soort dagen", zegt een woordvoerder van de Fietsersbond.

"Mensen denken vaak makkelijk. 'Ik weet dat het daar mooi is, dus ik ga daar fietsen'. Ons advies is: kies een keer niet de gebruikelijke route, waarvan je kunt verwachten dat ze druk zijn. Kijk een keer een andere kant op."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore