Ga naar de inhoud
Na taakstraf

Defensie neemt disciplinaire stappen tegen Marco Kroon vanwege kopstoot

Marco Kroon Beeld © ANP

De landmacht neemt disciplinaire stappen tegen Marco Kroon vanwege de taakstraf die hij kreeg voor het uitdelen van een kopstoot richting een agent tijdens carnaval. Kroon wordt overgeplaatst naar een functie waar hij zich zal richten op veteranenzaken.

Op 9 december werd Kroon veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur, vanwege een geweldsincident. De landmacht rekent majoor Kroon het getoonde gedrag zwaar aan 'omdat het haaks staat op de normen en waarden waar de krijgsmacht voor staat', schrijft Defensie. "Het feit dat het bij dit incident ook om geweld tegen een rechtshandhaver ging, weegt hierbij extra zwaar."

Het hoger beroep tegen zijn veroordeling loopt nog. Mocht Kroon daarin alsnog worden vrijgesproken, dan kijkt Defensie wat daarvan de consequenties zijn.

100
Lees ook:
100 uur werkstraf voor militair Marco Kroon voor kopstoot aan agent

Militaire Willems-Orde

Het besluit betekent dat er een melding komt in zijn personeelsdossier. Het heeft negatieve gevolgen voor de loopbaan van de drager van de Militaire Willems-Orde. Het zal zijn functiemogelijkheden binnen Defensie beperken.

De maatregel heeft geen gevolgen voor de Willems-Orde van Kroon die hij kreeg voor zijn optreden in Afghanistan. Kroon wordt 'overgeplaatst naar een functie waar hij zich zal richten op veteranenzaken', aldus Defensie.

Reactie Kroon

De advocaat van Kroon, Gert Jan Knoops, laat aan RTL Nieuws weten dat zijn cliënt blij is dat hij na een jaar thuiszitten weer in uniform voor Defensie aan de slag kan. "Marco ervaart dat als heel positief."

Het hoger beroep in deze zaak, dat nog loopt bij de Militaire Kamer, wordt afgewacht. "Belangrijke voor nu is dat hij zich weer kan inzetten voor Defensie. De aantekening blijft zes jaar in Kroons personeeldossier staan."

Marco
Lees ook:
Marco Kroon aangehouden tijdens carnavalsweekend