Ga naar de inhoud
Nieuw onderzoek

Huisarts kan corona- en hartklachten vaak moeilijk onderscheiden

Foto ter illustratie: een huisarts aan het werk. Beeld © ANP

Huisartsen missen belangrijke informatie om te komen tot een snelle diagnose en behandeling van coronaklachten bij hart- en vaatpatiënten. De Hartstichting onderzoekt daarom samen met huisartsen en cardiologen manieren om te komen tot een betere vaststelling.

Juist nu de coronamaatregelen worden versoepeld en mensen weer meer met elkaar in contact komen, is het volgens de stichting van levensbelang dat huisartsen zien wie ernstig ziek dreigt te gaan worden door het virus.

'Meer kennis nodig'

"We hebben dringend meer kennis nodig over de beste behandeling van hart- en vaatpatiënten met corona", zegt huisarts en onderzoeker Frans Rutten (UMC Utrecht). "We willen beter weten hoe we besmette patiënten in een vroeg stadium kunnen behandelen, om zo ernstige klachten en eventueel een opname in het ziekenhuis te voorkomen."

Welke
Lees ook:
Welke mensen lopen het meeste risico op corona?

Er wordt niet gekeken naar patiënten die in het ziekenhuis liggen, maar naar mensen die zich bij klachten melden bij de huisarts. Benauwdheid of pijn op de borst wijzen bijvoorbeeld op hart- of vaatproblemen, maar komen ook voor bij een corona-infectie. Onderzocht wordt ook of complicaties sneller kunnen worden ontdekt, waardoor de juiste behandeling eerder kan starten.

Meer risico

Het nieuwe onderzoek moet hart- en vaatpatiënten meer zicht geven op hun persoonlijke risico op complicaties door het coronavirus. Bekend is al dat de groep meer risico loopt, maar over individuele verschillen ontbreekt nog veel belangrijke informatie.

“Veel hart- en vaatpatiënten leven met grote zorgen en vragen, waar wij als huisartsen nog geen goed antwoord op hebben”, zegt Rutten. “Daarom zijn we dit nieuwe onderzoek begonnen. We moeten snel weten hoe wij als huisartsen hart- en vaatpatiënten met corona het beste kunnen behandelen.”

App ontlast huisarts

01:23
Vanwege de coronacrisis maken huisartsen nu vaker belafspraken. Een app helpt hen daarbij.