Onzichtbare slachtoffers

Unicef: veel kinderen op Sint-Maarten slachtoffer van geweld

19 mei 2020 06:12 Aangepast: 19 mei 2020 06:13

Op Sint-Maarten zijn veel kinderen slachtoffer van fysiek en seksueel geweld. Hun situatie zou tijdens de lockdown nog verder kunnen verergeren, vreest hulporganisatie Unicef. "De kinderen en hun belagers zitten letterlijk vast onder één dak. Zij mogen niet de onzichtbare slachtoffers worden van deze crisis."

Dat blijkt uit een rapport van Unicef. Het kinderfonds van de Verenigde Naties maakt zich zorgen om de kwetsbare kinderen. De interviews die de organisatie op het eiland heeft gehouden, schetsen een heftig beeld. 85 procent van de ondervraagde volwassenen zegt dat kindermishandeling een veelvoorkomend probleem is op het eiland.

Seksueel geweld

De helft van de ondervraagden zegt daarnaast ook dat seksueel geweld vaak voorkomt. Bijna alle geïnterviewde jongeren geven aan een of meer slachtoffers van huiselijk geweld te kennen of als kind zelf slachtoffer te zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sint Maarten vraagt 130 miljoen euro aan Nederland

Nu het aantal nieuwe besmettingen van het coronavirus afneemt op Sint-Maarten, waarschuwt Unicef voor de gevolgen van deze crisis voor kinderen en jongeren.

Nasleep van een ramp

"Huiselijk geweld en verwaarlozing nemen vaak toe in de nasleep van een ramp of crisis, zoals de coronapandemie. Ook kunnen kinderen posttraumatische stress oplopen", legt directeur van Unicef Nederland, Suzanne Laszlo uit. "Bovendien zijn de omstandigheden die kindermishandeling tijdens rampen in de hand werken vergelijkbaar met de coronacrisis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig met medische hulpmiddelen onderweg naar Sint Maarten

Unicef maakt zich ook zorgen om het welzijn van jongeren op Sint-Maarten. Een derde van de jongeren volgt geen opleiding en heeft geen betaald werk. "Voor de orkaan in 2017 zagen we al hoge percentages jongeren die zich depressief voelden of suïcidaal waren. Hen mogen we niet vergeten", zegt Laszlo.

Jeugdzorg en kinderbescherming

Unicef wil de jeugdzorg en kinderbescherming op het eiland versterken en meer betrokkenheid van vaders bij de opvoeding van hun kinderen. Ook moet er psychologische steun komen voor kinderen en jongeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unicef: 'Nederland sluit nog steeds kinderen op in vreemdelingendetentie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore