Proefdraaien op terras

'Horeca Breda wil oefendag, nog voordat maatregelen versoepelen'

19 mei 2020 04:25 Aangepast: 19 mei 2020 06:37
Beeld ter illustratie. Beeld © Gerard Til

De horeca in Breda wil volgende week graag een oefendag, voordat de coronamaatregelen in de rest van het land versoepeld worden. Door op de Brabantse terrassen te proefdraaien kan voorkomen worden dat de heropening later uit de hand loopt.

Als het aan de Bredase afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ligt, mogen de terrassen in de stad op maandag 25 mei open. Zo kan de horeca, in samenwerking met de politie en de gemeente, proefdraaien.

Massale opkomst

"Het moet geen groot carnaval worden", vertelt Johan de Vos van de KHN aan Omroep Brabant. "Het is namelijk een reëel scenario dat iedereen straks op 1 juni massaal naar de horeca gaat komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca mag op 1 juni om 12.00 uur 's middags open

Gisteravond vertelden bronnen aan RTL Nieuws dat de horeca op 1 juni om 12.00 uur 's middags de deuren weer mag openen. Door dan open te gaan en niet gelijk na middernacht, hopen de burgemeesters te voorkomen dat 's nachts te veel mensen naar de horeca gaan en er bijvoorbeeld feestjes komen.

Pinksterweekend

Veel horecazaken willen liever een paar dagen eerder open, zodat ze kunnen profiteren van het Pinksterweekend, maar daar voelt het kabinet waarschijnlijk niets voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werknemers horeca ontevreden over coronarichtlijn: 'Te weinig aandacht voor veiligheid'

Volgens De Vos is een oefendag belangrijk. "Dat kan ons en de rest van Nederland enorm helpen om de heropening van de horeca in goede banen te leiden. We kunnen zo veel leren, weeffouten in de protocollen aantonen, en de angst wegnemen dat het fout gaat op 1 juni."

Inwoners van Breda

Alleen inwoners van Breda zouden op maandag naar het terras mogen komen. "We hebben gekozen voor maandag 25 mei omdat we niet meteen een hele drukke dag willen hebben."

Volgens Omroep Brabant staan de politie en gemeente achter het plan van de horeca. Het ligt nu bij het kabinet, dat moet besluiten of er inderdaad een mogelijkheid komt om te proefdraaien.

Volgens De Vos zal de oefendag voor veel horecaondernemers ook belangrijk zijn: "Om te kijken of het niet alleen praktisch, maar ook financieel wel haalbaar is."

Strandtenten Scheveningen mogen niet open: 'De nood is hoog'

Strandtenthouders in Scheveningen willen woensdag strandbedjes verhuren en de toiletten openen, maar de gemeente Den Haag heeft het uitdrukkelijk verboden. De ondernemers zijn bang failliet te gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore