Ga naar de inhoud
Tijdelijke maatregel

'Minister Hoekstra verlaagt rente flitskredieten naar 10 procent'

Wopke Hoekstra (archieffoto) Beeld © ANP

Op afbetaling spullen kopen wordt straks iets goedkoper. Minister Hoekstra van financiën wil de maximale rente op zogenoemde flitskredieten tijdelijk van 14 procent naar 10 procent verlagen, zodat mensen in financiële problemen wat meer lucht krijgen.

Dat schrijft De Telegraaf. Volgens de krant wil de minister de tijdelijke regel 'zo snel mogelijk' invoeren, mogelijk per 1 augustus. De nieuwe maximale rente geldt dan alleen voor nieuwe leningen, niet voor die van bestaande kredieten.

Kortlopende lening

Nu is de maximale rente op een flitskrediet nog 14 procent. Een flitskrediet is een kortlopende lening waar je een relatief hoge rente voor betaalt. Webwinkels bieden de kredieten bijvoorbeeld aan voor consumentenproducten.

Minister
Lees ook:
Minister Hoekstra pakt buitenlandse aanbieders flitskredieten aan

De verlaging naar 10 procent is volgens Hoekstra 'een forse stap', maar veel lager zal de rente eerst niet worden. Als geld lenen aantrekkelijk worden, zullen meer mensen namelijk overwegen zich in de schulden te steken.

Geen drastische verlaging

Daarvoor waarschuwt ook budgetinstituut Nibud. Het instituut is blij met de tijdelijke renteverlaging zodat 'kwetsbare huishoudens niet voor onnodig hoge kosten komen te staan', zo schrijft De Telegraaf. Tegelijkertijd moet de renteverlaging niet 'te drastisch' zijn.

Ministerie
Lees ook:
Ministerie van Financiën: 'Belasting op arbeid te hoog'

Vorig jaar zorgde Hoekstra er al voor dat buitenlandse aanbieders van de kortlopende leningen zich ook aan het maximum van 14 procent rente moeten houden.

Op de vraag of een rente van maximaal 14 procent niet nog altijd te hoog is antwoordde Hoekstra toen dat hij het te ver vindt gaan om in één keer met een verbod te komen, omdat het een vrije markt is. "Maar als het nodig is, dan zal ik zeker overwegen om verder in te grijpen", aldus Hoekstra.

Kwetsbare consumenten

Flitskredieten zijn vooral populair bij toch al financieel kwetsbare mensen die acuut geld nodig hebben en daar niet meer op een andere manier aan kunnen komen.

Flexwerkers
Lees ook:
Flexwerkers financieel kwetsbaar: een derde heeft amper spaargeld

Op korte termijn lost een flitslening de financiële problemen wel op, maar op langere termijn maakt het de problemen alleen maar erger. Consumenten kopen er tijd mee, vertelde Hoekstra eerder. Door de hoge kosten die aan zo'n lening zitten raken consumenten nog verder in het financiële moeras.

Kosten in de kleine lettertjes

In 2011 zijn de regels voor Nederlandse aanbieders van flitskredieten al aangescherpt. Veel bedrijven hebben hun activiteiten daarna stopgezet.