Ga naar de inhoud
Zaandam

12-jarige jongens kopen messen 'om mensen te steken'

De jongens zeggen dat ze de messen kochten bij een winkel in Zaandam. Beeld © Politie Zaanstreek

De politie Zaanstreek vraagt ouders: praat alsjeblieft met je kinderen over wapenbezit. Dat doet ze nadat agenten gisteren twee 12-jarige jongens hadden zien lopen met messen, die ze naar eigen zeggen hadden gekocht 'om mensen te steken'.

De jongens zeiden tegen de politie dat ze de messen hadden gekocht bij een winkel in Zaandam. Ze zijn meegenomen naar het politiebureau, waar vanwege hun leeftijd ook hun ouders naartoe moesten komen. De eigenaar van de winkel waar de messen zouden zijn gekocht is 'op zijn verantwoordelijkheden gewezen'. 

Steeds vaker

Op Facebook schrijft de politie Zaanstreek dat agenten steeds vaker minderjarigen zien met wapens. "We willen ouders daarom vragen om in gesprek te gaan met hun kind(eren). Bespreek de mogelijke gevolgen van dit soort acties." Ook doet de politie een oproep aan iedereen die iemand kent die met een wapen rondloopt: "Geef dit aan ons door via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000."

De politie Zaanstreek maakt zich al langer zorgen om het wapenbezit onder jongeren. In februari werden daarom bij een grote actie 7500 kluisjes gecontroleerd op middelbare scholen. Daarin werden onder meer messen, een stroomstootwapen, pepperspray, hamers, illegaal vuurwerk en vals geld gevonden.

16-jarige Nick doodgestoken

In 2017 werd in Zaandam de 16-jarige Nickdoodgestoken door een 15-jarige jongen, volgens de dader omdat Nick hem geen drugs had geleverd. De vader van Nick wil dat jongeren wordt verboden om met een mes rond te lopen

2500 euro boete voor ouders van messenbezitters? 'Dit lost niks op'

01:29
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil ouders van kinderen die met een wapen rondlopen, 2500 euro boete geven. Dat zei hij in februari.