Ga naar de inhoud
28 graden

Strandtenten Scheveningen gaan deze week open, of het nou mag of niet

André Triep voor zijn strandtent. Beeld © RTL Nieuws

Het kwik loopt deze week alleen maar op, met op Hemelvaartsdag een hoogtepunt van zo'n 28 graden. Strandtenten in Den Haag zeggen daarom dat ze woensdag opengaan, ondanks dat de gemeente vandaag nogmaals heeft aangegeven dat dat niet mag. "We stellen de toiletten open en mensen kunnen iets drinken op hun eigen bedje."

Dat zegt André Triep, de voorzitter van de vereniging van strandexploitanten in Den Haag. De toiletten zullen de hele dag door schoongemaakt worden, zegt Triep. "De afgelopen weken kwamen er steeds meer mensen aan de deur kloppen die naar het toilet moesten. Dat mocht toen niet. Gevolg was dat mensen overal achter de windschermen en in de duinen hun behoefte deden. Daarom moeten we nu echt weer open." 

Bijna failliet

Daarnaast wordt het voor de strandtenthouders steeds lastiger om hun hoofd boven water te houden. "Het is heel moeilijk, als we niets doen gaan we failliet." 

Triep vertelt: 'De nood is zo hoog'

01:51

Triep zegt dus dat hij en zijn collega's hoe dan ook woensdag opengaan. Maar de gemeente reageert daar fel op: strandtenten mogen vanwege de coronamaatregelen niet open. Ze kunnen enkel drankjes of ijs verkopen aan bezoekers die het afhalen en daarna gelijk weer vertrekken. 

De gemeente laat aan RTL Nieuws weten dat strandtenthouders, als ze open gaan woensdag, een bestuurlijke boete kunnen krijgen, oplopend van 10.000 tot maximaal 50.000 euro. Die boete begint laag, maar wordt steeds hoger naarmate de onderneming vaker beboet wordt, net zoals bij bijvoorbeeld het rookverbod in de horeca.

Bedjes verhuren

Maar Triep wil meer, hij wil ook bedjes verhuren waar bezoekers op anderhalve meter afstand van elkaar op kunnen liggen. Maar de gemeente zegt: "Het opstellen, verstrekken of verhuren van strandmeubilair in de buurt van het restaurant is een ongeoorloofde uitbreiding van de exploitatie die onder de geldende noodverordening niet is toegestaan." 

Ook wc's mogen volgens de gemeente niet open woensdag, iets wat Triep wel zegt te gaan doen. Een woordvoerder geeft aan dat deze bepalingen veranderen als de minister-president namens het kabinet met andere richtlijnen komt omdat het coronavirus beter onder controle is.

Warme
Lees ook:
Warme week in aantocht: tot 28 graden op Hemelvaartsdag

Minister Grapperhaus (Veiligheid) reageert desgevraagd en stelt dat Scheveningen de coronamaatregelen goed uitvoert: strandtenten mogen volgens hem niet open en strandbedjes mogen niet verhuurd worden.

Op andere stranden mag het wel

Des te gekker dat de veiligheidsregio's Kennemerland en Holland Midden - waar de stranden van Katwijk en Zandvoort onder vallen - het wel toestaan dat strandbedjes worden verhuurd en dat wc's voor die gasten open mogen zijn. Grapperhaus heeft daar dan ook geen goed woord voor over. "In Katwijk en Zandvoort moeten ze zich achter de oren krabben."

Triep vindt die ongelijkheid onacceptabel en stelt dat als het op het ene strand wel wordt toegestaan, dat het bij hem in Scheveningen dan ook moet kunnen.

Vanavond praten de burgemeesters van alle veiligheidsregio's over het opengaan van de horeca, zoals strandtenten. Vooral de datum - per 1 juni of toch voor het pinksterweekend - is punt van discussie.

Morgen om 19.00 uur maakt premier Rutte bekend of en wanneer de horeca open mag. Die persconferentie is live te volgen via RTL 4 en onze site.