Ga naar de inhoud
'Geld nodig voor zieke vrouw'

Douanier die containers met cocaïne doorliet veroordeeld tot 14 jaar cel

Gerrit G. (tweede van links, met blauwe trui met capuchon) tussen advocaten en medeverdachten tijdens de rechtszaak eind 2016. Beeld © ANP

Voormalig douanier Gerrit G. is in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar cel. Hij liet tijdens zijn werk in de Rotterdamse haven containers met cocaïne door.

De 59-jarige G. zorgde ervoor dat hij verantwoordelijk werd voor het controleren van de ladingen waarin de drugs waren verstopt. Hij wilde met het geld dat hij daarmee verdiende naar eigen zeggen medicijnen en speciaal voedsel kopen voor zijn ernstig zieke vrouw.

 

Corrupte
Lees ook:
Corrupte douanier: samenwerking met drugskartel vanwege 'ernstig zieke vrouw'

3400 kilo

Hij liet tussen september 2014 en april 2015 zeker 3400 kilo cocaïne door en liet zich daar rijkelijk voor belonen. Ook waste hij grote geldbedragen wit en gaf hij tips voor het smokkelen van drugs aan een Colombiaans drugskartel. Hij kreeg daarvoor naar schatting 3,5 miljoen euro. De douainer liep tegen de lamp toen een partij van 2900 kilo werd onderschept.

Het hof rekent hem aan dat hij daarmee het vertrouwen in de douane schade heeft aangebracht: "Hij heeft zich enkel laten leiden door het grote geld. Het vertrouwen dat burgers en de overheid moeten kunnen stellen in de onkreukbaarheid van ambtenaren, is ernstig geschaad." Zijn straf is gelijk aan de eis van justitie en de straf die hij in 2017 door de rechtbank kreeg opgelegd.

Medeverdachten

Ook twee medeverdachten werden vandaag veroordeeld. Een kreeg tien jaar cel en de andere vier jaar. Zij zijn schuldig bevonden aan onder meer het omkopen van G. en de invoer van cocaïne.