Zij stierven door corona

'Mijn moeder wilde een rode kist, haar lievelingskleur'

19 mei 2020 11:55

In deze serie laten we nabestaanden aan het woord over hun geliefden die zijn overleden door corona. Deze keer een eerbetoon aan Fenny Siebers (67) uit Zutphen.

Haar zoon Robin

"Mijn moeder was een sterke, liefdevolle vrouw. Recht voor haar raap, maar eerlijk en lief. Ze had alles over voor haar kinderen.  Ze genoot van de kleine dingen in het leven. Een etentje of een dagje winkelen. Tv kijken deed ze ook altijd graag.

Ze was blij als we er waren om haar te helpen, of om gewoon even een blikje te drinken. Ook genoot ze van haar kleindochter Mila, mijn dochter. Zij zagen elkaar wel elke dag, soms meerdere keren. Ze waren echt vriendinnetjes."

"Mijn moeder en ik." "Mijn moeder en ik."

"Ze had soms mindere dagen. Nadat ze van mij was bevallen, kreeg ze reuma. Ze streed al 32 jaar tegen de pijn. Toch stond ze al deze tijd dag en nacht klaar voor mij en mijn broer.

Door een hersenbloeding werd ze twaalf jaar geleden minder mobiel, maar daar kwam ze dapper over heen en nog steeds stond ze voor ons klaar. Ze was een enorme vechter: in 2019 overleefde ze darmkanker. Ze werd weer gezond verklaard. En toen kwam corona."

"De gesprekken van een uur gingen al snel naar gesprekken van één of twee minuten omdat ze het zo benauwd had."

"We hebben alleen maar vermoedens over hoe ze het virus heeft gekregen. Ze isoleerde zichzelf en wij deden de boodschappen voor haar. Ook wij hielden afstand. Ik denk dat dat achteraf het meest pijnlijk is. 

Nadat ze was opgenomen in het ziekenhuis, spraken we voornamelijk aan de telefoon. De gesprekken van een uur gingen al snel naar gesprekken van één of twee minuten omdat ze het zo benauwd had." 

"Ik hou mijn dochter thuis omdat ik bang ben dat haar ook wat overkomt."

"Zowel ik als mijn moeder stonden er in eerste instantie nuchter in. Haar overlijden kwam dan ook als een klap. Zo'n harde klap dat ik ook nu mijn dochter thuis hou. Ik ben doodsbang dat haar wat overkomt. 

We moesten voor haar uitvaart veel dingen zelf regelen, en het was een strijd om een rode kist te regelen voor mijn moeder. Rood was haar lievelingskleur. Uiteindelijk hebben we de kist laten ophalen, dat was heen en terug een rit van vijf uur die we moesten vergoeden.

Bij het afscheid mochten dertig mensen aanwezig zijn. Gelukkig was het niet achter een schermpje. Het was mooi, maar wel zwaar.

Ik zou mijn moeder nog willen zeggen dat ik van haar hou. En ik zou haar zo graag nog even een dikke knuffel en een kus willen geven."

Eerbetoon

Elke dag horen we hoeveel mensen er zijn overleden aan het coronavirus. In deze serie portretteert RTL Nieuws mensen achter de cijfers. Nabestaanden kunnen zelf hun geliefde aandragen door een mail te sturen naar eerbetoon@rtl.nl.

Het eerbetoon verschijnt vervolgens op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore