Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Als je beiden geen verschijnselen hebt, mag je dan knuffelen?

Beeld © RTL Nieuws

We zitten nu al ruim twee maanden in de anderhalve meter-maatschappij. In het nieuwe normaal is knuffelen uit den boze, maar voor veel mensen wordt dat steeds lastiger om vol te houden. Daarom vandaag in de dagelijkse corona-update antwoord op de vraag: als ik geen klachten heb, mag ik dan knuffelen?

Dat willen Christa, Fabian, Leonie en Yvonne weten. Ze vragen zich af of ze een kind of iemand anders mogen knuffelen als zij beiden klachtenvrij zijn. Ook vragen ze zich af of een mondkapje hierbij zou helpen.

Wanneer
Lees ook:
Wanneer komt er een einde aan de 1,5-metersamenleving?

Het RIVM is resoluut in het antwoord: nee, ook als je beiden geen klachten hebt, is knuffelen onverstandig. "Dat zijn de richtlijnen. Die anderhalve meter is er niet voor niets. Ook als je geen klachten hebt, weet je namelijk niet of je misschien toch drager van het virus bent." 

Mondkapje

Ook als je een mondkapje draagt, is het niet slim om een ander te knuffelen. "Het wel of niet dragen van een mondkapje, verandert niets aan ons advies. De basisregel is en blijft dus: houd afstand." 

Die afstand geldt voor iedereen buiten je eigen gezin, zegt het RIVM. "Met je partner of kinderen mag je wel knuffelen, zolang ze maar tot je eigen huishouden behoren. Ook met je huisgenoten mag je knuffelen. Maar voor iedereen die daarbuiten valt, dus opa's, oma's, vrienden, ooms, tantes, ouders en kennissen geldt het advies om niet te knuffelen." 

Coronaproof knuffelen

Dat knuffelen niet verstandig is weten ook Lieke (21) en haar moeder Anne (46). Zij hebben zo'n typische 'knuffelband'. Altijd even een omhelzing, een kus bij het binnenkomen en het weggaan. 

Voor moederdag bedacht Lieke een oplossing om toch coronaproof te kunnen knuffelen. Hieronder lees je hoe:

Coronaproof
Lees ook:
Coronaproof knuffelen: 'Je voelt elkaars warmte'