Geen advocaat

Nabil B. 'twijfelt ernstig' of hij kan doorgaan als kroongetuige

18 mei 2020 16:42 Aangepast: 18 mei 2020 16:44
Acht verdachten die terechtstaan voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Nabil B. staat hier niet op omdat zijn identiteit geheim wordt gehouden. Beeld © ANP

Nabil B. twijfelt ernstig of hij nog langer kan fungeren als kroongetuige in het zogeheten Marengo-proces, dat draait om een reeks moorden en liquidaties die worden gelinkt aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Dat zei B. vandaag in de rechtbank.

B. zit al maanden zonder advocaat. Vorige week weigerde hij vragen te beantwoorden van het Openbaar Ministerie (OM) en advocaten.

Vandaag legde hij in de rechtbank uit waarom. Hij zei dat hij twee adviseurs had gevonden die hem bij konden staan in het proces, een vertrouwensman en een advocaat. Maar omdat één van hen geen advocaat is, keurt het OM die constructie niet goed.

Geen besluit

Dit tot frustratie van B., die de rechtbank erop wees dat 'advocaten niet bepaald in de rij staan' om hem bij staan. B. zegt door te willen gaan als kroongetuige, maar niet zonder advocaat. "Ik wil heel graag verder, maar ga niet een verhoor in zonder advocaat", zei hij. Daarom riep hij het OM op om hun standpunt te herzien.

Ook vroeg hij de rechtbank hem hierbij te helpen. De rechtbank zei daarop dat ze het 'onwenselijk' vinden dat Nabil B. zonder advocaat zit, en dat dit geregeld moet worden. Maar de rechtbank nam daar vandaag geen beslissing over. Ook het OM wilde niet op zitting reageren.

Broer en advocaat vermoord

De rechtszaak in het zogeheten Marengo-proces draait onder meer om vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Het OM verdenkt Ridouan Taghi ervan de opdrachtgever te zijn. Taghi wordt ook genoemd als de persoon achter de moord op Redouan, de broer van Nabil B. En de moord op diens advocaat Derk Wiersum.

Nabil B. zei vandaag dat hij erg is geraakt door de moord op zijn advocaat Wiersum en de moord op zijn broer en dat hij daar tot op de dag van vandaag veel last van heeft. 

Hij zegt 'elke dag te moeten leven met de vraag wat hij anders had kunnen doen om twee onschuldige levens te sparen. Hij voelt zich medeverantwoordelijk voor het leed van anderen en zegt daar 'oprechte excuses' voor aan te bieden.

Levensgevaarlijk: Nabil B. getuigt tegen moordbende

Verslaggever Eelco Hiltermann volgt de zaak en legt uit wat er allemaal speelt.

Grove fouten door rechtbank en OM

Eerder werden er grove fouten gemaakt in het Marengo-proces. Zo kwamen foto's van Nabil B. meerdere keren in het strafdossier terecht. Ook de rechtbank ging een keer de fout in: die liet per ongeluk de kroongetuige een korte tijd zien op een scherm in de perszaal tijdens het proces.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw blunder OM: voor derde keer foto's kroongetuige Nabil B. in strafdossier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bende van Taghi staat terecht: vijf vragen over het Marengo-proces

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore