Zorgelijke ontwikkeling

Politie stuit op steeds meer crystal meth-labs in Nederland

18 mei 2020 05:47 Aangepast: 18 mei 2020 15:52
De politie ontdekte vorige week nog een enorm crystal meth-lab in het Gelderse Achter-Drempt. Beeld © ANP

De politie maakt zich zorgen over het groeiende aantal crystal meth-labs in Nederland. Mexicaanse drugskartels zouden een afzetmarkt in Europa zoeken en vaak in Nederland terechtkomen voor de productie van de drugs. "Dat wil je niet in je land hebben."

Dat vertellen verschillende rechercheurs aan De Telegraaf. Al jaren worden er in Nederland partijen crystal meth gevonden. Het is dus niet nieuw dat er drugslabs worden opgerold, maar volgens politiecommissaris Max Daniel is het 'een plaag aan het worden'.

Nederland als productieplaats

Volgens Daniel, portefeuillehouder drugsbestrijding van de Nationale Politie, komt dat door Mexicaanse drugskartels. Zij hebben Nederland ontdekt als productieplaats omdat hier 'alles aanwezig is'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordvangst crystal meth in Rotterdam: wat doen die drugs in Nederland?

"Een goede infrastructuur voor drugssmokkel, plaatselijke pillenboeren die welwillend samenwerken als ze meer geld kunnen verdienen, een mild strafklimaat en een gunstige ligging ten opzichte van Europese groeimarkten als Engeland, Zuid-Duitsland en Tsjechië", zegt hij tegen de krant.

'Onthoofdingen normaal in Mexico' 

Volgens strafrechtexpert Sven Brinkhoff van de Open Universiteit is de grote angst dat er conflicten ontstaan waarbij het geweld vele malen erger is dan we nu kennen. "Vergis je niet; Ridouan Taghi (hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo, red.) is er niks bij als je kijkt naar Mexicaanse drugskartels. Onthoofdingen en afrekeningen zijn heel normaal in Mexico", zegt hij tegen RTL Nieuws.

De reden dat Nederland interessant is voor drugscriminelen is tweeledig, volgens Brinkhoff. "We zijn goed in export, met goede wegen en een goede haven. En we zijn vrij vroeg ingestapt in de synthetische drugs. Daardoor zijn we er vrij goed in geworden."

Crystal meth

Crystal meth of methamfetamine is een sterk verslavende harddrug. In de gayscene wordt het middel ook wel Tina genoemd. Het wordt vooral veel gebruikt in Amerika en Azië, vertelde Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut eerder aan RTL Nieuws.

Crystal meth is verslavend en kan tot blijvende hersenschade leiden. Ook jaagt de drug de bloeddruk op en kunnen gebruikers als het warm is of ze te actief zijn oververhit raken.

Volgens politiecommissaris Andy Kraag komen de Mexicaanse drugskartels in contact met Nederlandse xtc-producenten. "We vermoeden dat een deel van de Nederlandse drugscriminelen van xtc wil overstappen naar meth. Omdat de winsten in het buitenland vaak het tienvoudige zijn en omdat het voor Nederlandse xtc-producten eenvoudig te doen is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: Nederlandse cocaïnelabs zijn steeds groter en geavanceerder

Volgens Kraag beschikken de Nederlandse drugsproducenten al over de benodigde hardware, grondstoffen en de distributienetwerken. "Alleen de recepten van de Mexicanen ontbraken nog."

Inval in Gelderland

Steeds vaker worden drugslabs opgerold waar crystal meth wordt geproduceerd. Zo werd er vorige week nog een inval gedaan in het Gelderse Achter-Drempt.

Daarbij werden drie mannen uit Mexico, Colombia en de Verenigde Staten opgepakt. Er werd voor zeker 10 miljoen euro aan handelswaar aangetroffen. De productie van het middel niet zonder risico vanwege ontploffingsgevaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie stuit op enorm crystal meth-lab in Gelderse schuur

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore