Bekendmaking

Songfestival in 2021 in Rotterdam: 'Klaar om feest van te maken'

16 mei 2020 23:00 Aangepast: 17 mei 2020 08:37
Chantal Janzen tijdens de show. Beeld © EBU / Kris Pouw

Het Eurovisiesongfestival is in 2021 in Rotterdam. Dat werd bekendgemaakt tijdens de speciale tv-uitzending Eurovision: Europe Shine A Light die als alternatief voor het geannuleerde songfestival live werd uitgezonden.

De speciale tv-uitzending werd overigens goed bekeken. In Nederland keken er 2.370.000 mensen, blijkt uit cijfers van Kijkonderzoek.

Dit jaar ging het in Rotterdam niet door vanwege de coronacrisis. Rotterdam zegde vorige maand al toe weer gaststad te willen zijn. NPO, AVROTROS en NOS gaven toen aan in principe door te willen, echter moesten eerst alle financiën op een rijtje worden gezet.

'Alsnog onvergetelijk'

"Erg fijn dat de omroepen en de EBU opnieuw het vertrouwen hebben om samen met ons alsnog een onvergetelijke 65e editie van het Eurovisie Songfestival neer te zetten", zegt de verantwoordelijk Rotterdamse wethouder Said Kasmi. "Dat is een groot compliment voor al die mensen die in de afgelopen maanden zo hard bezig zijn geweest met de voorbereidingen hier in Rotterdam."

"Wij zijn klaar om er een feest van en voor iedereen van te maken", aldus Kasmi. "Iets om - zeker in deze moeilijke tijden - met elkaar naar uit te kijken."

Dat het dit jaar niet doorging was een flinke domper voor Marc

In plaats van werken in een volle kroeg, brengt hij maaltijden rond.

De organiserende omroepen zijn zich er naar eigen zeggen van bewust dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus het komende jaar van invloed gaan zijn op evenementen. Die ontwikkelingen laten zich op de lange termijn niet voorspellen. Daarom wordt de komende maanden door alle betrokken partijen gewerkt aan verschillende scenario’s.

Datum nog onbekend

Volgens NPO-voorzitter Shula Rijxman verdienen 'Europa en Nederland, gaststad Rotterdam, artiesten, fans en de Nederlandse creatieve en culturele sector' iets om naar uit te kijken 'in deze lastige tijden'. "Stilstaan is geen optie dus we gaan er in onze voorbereidingen met Rotterdam alles aan doen om toch een bijzonder festival te organiseren."

Wanneer het songfestival volgend jaar precies plaatsheeft is nog niet duidelijk. De komende weken en maanden worden meer details bekendgemaakt. Fans die nog kaartjes hebben voor het geannuleerde festival krijgen binnenkort een bericht over de mogelijkheid om kaarten te behouden dan wel geld terug te krijgen.

Duncan Laurence trad op. Duncan Laurence trad op.

"Ons team is gemotiveerd en enthousiast en heeft zin om met hernieuwde energie vooruit te kijken om in 2021 een fantastisch Eurovisiesongfestival te organiseren", laat uitvoerend producent Sietse Bakker weten. "Ja, met een gevoel van realisme dat past bij de tijd waarin we leven, maar ook met ambitie en creativiteit. We kijken ernaar uit om met de hele songfestivalfamilie samen te werken om dit volgend jaar mogelijk te maken."

'Sterker dan ooit'

Martin Österdahl, de nieuwe Executive Supervisor van het Eurovisiesongfestival, is blij dat er weer verder kan worden gekeken. "Het is van cruciaal belang dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar terugkeert", vindt hij. "En ik ben ervan overtuigd dat wij samen door de uitdagingen waar het Eurovisiesongfestival nu voor staat, sterker dan ooit gaan terugkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nikkie de Jager in de clinch met songfestival-Cornald

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore