Foto's op de intensive care

Verpleegkundige Kim legt dagelijks leven op ic vast: 'Tijdens crisis besef je het niet'

16 mei 2020 12:50 Aangepast: 16 mei 2020 12:55
Eén van de foto's die Kim maakte in het OLVG. Beeld © Kim Marquardt

Ze had net een andere baan genomen, mét regelmatige werktijden. Maar toen de coronacrisis uitbrak, keerde Kim Marquardt terug op haar oude honk: de intensive care van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam. Naast haar werk maakte ze daar ook foto's.

Kim Marquardt was ongeveer drie weken niet in het OLVG geweest. Ze was in een ander ziekenhuis gaan werken, waar ze niet meer aan het bed stond en niet meer zorgde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo verzorgt mama coronapatiënten, mijn heldin van de zorg

Maar toen brak de coronacrisis uit. "Het voelde niet oké, om niet meer voor mensen te zorgen. Ik kon iets doen, dus ik vond dat ik iets moest doen. Het zit in mijn bloed", vertelt ze aan RTL Nieuws.

"Een collega belt met de familie van haar patiënt via een videoverbinding, zo kan de familie toch dichtbij zijn in een tijd waar fysiek bezoek even niet mogelijk is." "Een collega belt met de familie van haar patiënt via een videoverbinding, zo kan de familie toch dichtbij zijn in een tijd waar fysiek bezoek even niet mogelijk is."

De foto's van Kim Marquardt zijn te zien in de collectie van het Amsterdam Museum. De foto's zijn digitaal te bekijken, in de 'zaal' Amsterdam Zorgt.

Ze keerde terug naar de intensive care van het OLVG, waar de nood hoog was. Ze werd met open armen ontvangen, en kwam in een 'surrealistisch wereld' terecht. "Niets was meer zoals het was. Er waren veel nieuwe mensen, iedereen was helemaal ingepakt. Het was enorm druk en overweldigend."

Foto's op straat

Kim nam ook haar camera mee naar het werk. Voor de coronacrisis fotografeerde ze als hobby, vooral straatfotografie. Maar dat ging nu even niet. En dus besloot ze haar werk maar vast te leggen.

"Buikligging is onderdeel van de behandeling bij COVID. Aan het eind van de ochtend komt het multidisciplinaire draaiteam, met een anesthesist, een IC verpleegkundige en fysiotherapeuten, de patiënten draaien van buik naar rug of andersom." "Buikligging is onderdeel van de behandeling bij COVID. Aan het eind van de ochtend komt het multidisciplinaire draaiteam, met een anesthesist, een IC verpleegkundige en fysiotherapeuten, de patiënten draaien van buik naar rug of andersom."

Ze deed dat voor zichzelf en voor haar collega's: om deze bizarre tijd vast te leggen voor de toekomst. "Als je erin zit, sta je er niet bij stil. Ik wilde het documenteren voor verpleegkundigen en artsen. Iedereen gaat er anders mee om. Voor de één is het heftiger dan voor een ander."

Bewaren voor de toekomst

Het is erg belangrijk dat de beelden van de coronacrisis bewaard blijven voor de toekomst, zegt Kim. "Als verpleegkundigen zitten we altijd midden in een crisis, maar we vergeten het te bewaren." Ze wijst ook naar het Florence Nightingale Instituut, dat verpleegkundigen oproept om hun verhalen en foto's in te sturen.

De foto's van Kim zijn nu voor iedereen te bekijken. Ze zijn opgenomen in de digitale collectie van het Amsterdam Museum, in de tentoonstelling 'corona in de stad'.

"Tijdens de overdracht wordt informatie over de patiënt, het verloop van zijn of haar opname en bijzonderheden van de afgelopen diensten vertelt aan de collega’s van de volgende dienst." "Tijdens de overdracht wordt informatie over de patiënt, het verloop van zijn of haar opname en bijzonderheden van de afgelopen diensten vertelt aan de collega’s van de volgende dienst."

Over het publiceren moest Kim wel even nadenken. "Ik heb toestemming gevraagd aan de collega's. Dit was oorspronkelijk niet de insteek van de foto's, maar het was een mooie kans om ons werk te laten zien aan iedereen."

Voorlopig is ze nog gewoon nodig op de intensive care van het OLVG, ook vandaag weer. Of ze dit werk in de toekomst blijft doen, weet ze nog niet. "Ik blijf in ieder geval hier zolang ik nodig ben."

Arts filmt werk maand lang op de intensive care in coronacrisis

"Ik wil mijn kinderen en mijzelf ooit een beeld geven wat de impact is binnen onze organisatie.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore