Ga naar de inhoud
Advies voor singles

RIVM haalt term seksbuddy van site: 'Het heeft veel losgemaakt'

Archieffoto Beeld © iStock

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft in het quarantaine-advies voor singles de termen 'seksbuddy' en 'knuffelmaatje' geschrapt. "Het leek nu alsof wij mensen aanmoedigen om een seksbuddy te nemen, maar dat is niet het geval."

Eerder deze week maakte de tekst op een site van het RIVM veel los onder de 2,8 miljoen singles in Nederland. In het advies 'Coronavirus en seksualiteit' stond dat er begrip was voor singles die lichamelijk contact willen hebben. Maar om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken, adviseerde het RIVM bij voorkeur met één en dezelfde persoon af te spreken.

Knuffelmaatje

"Bijvoorbeeld een knuffelmaatje of 'seksbuddy', mits u klachtenvrij bent. Maak met deze persoon ook goede afspraken hoeveel andere mensen u beiden ziet. Hoe meer mensen u ziet, hoe groter de kans op (het verspreiden van) het coronavirus", stond op de site.

RIVM
Lees ook:
RIVM brengt nu ook advies uit voor singles: één 'seksbuddy' is oké

Maar inmiddels is die tekst aangepast naar:

Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben. Het is wel extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet. Houd u aan de regels rondom het nieuwe coronavirus.

Misverstand

Waarom die tekst is aangepast? "We hebben gemerkt dat de termen seksbuddy en knuffelmaatje voor veel reuring hebben gezorgd", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Het lijkt nu alsof wij het nemen van een seksbuddy willen stimuleren, maar dat is absoluut niet het geval."

Wat ze dan wel adviseren? "In principe adviseren wij alleen seks te hebben met een vaste partner, en anders niet. Maar we weten dat mensen het toch doen. En als dat zo is, zeggen we: kijk dan vooral of je seks kunt hebben met één partner om het risico op verspreiding te verkleinen."

Dit is het stappenplan van het versoepelen van de coronamaatregelen

03:52
Bekijk hier de belangrijkste punten uit de persconferentie van premier Rutte terug.
Koninklijke
Lees ook:
Koninklijke familie: Europa, laat je licht schijnen en houd de muziek levend

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS