Ga naar de inhoud
Zitting niet bijwonen

Familie kroongetuige Nabil B. in de clinch met rechtbank

Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor het Marengo-proces. Beeld © ANP

De familie van kroongetuige Nabil B. ligt met de rechtbank van Amsterdam in de clinch. Maandag gaat de zaak tegen Ridouan Taghi en zijn veronderstelde moordbende verder. Een broer van B. zou die zitting niet bij mogen wonen, meldt de familie aan De Telegraaf en RTL Boulevard.

Na vragen heeft de rechtbank laten weten dat de broer toch bij de zitting mag zijn.

De rechtszaak in het zogeheten Marengo-proces draait onder meer om vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Het OM verdenkt Ridouan Taghi ervan de opdrachtgever te zijn. Taghi wordt ook genoemd als de persoon achter de moord op Reduan, de broer van Nabil B. En de moord op diens advocaat Derk Wiersum.

 

Advocaten
Lees ook:
Advocaten Saïd R., rechterhand Ridouan Taghi, uit protest niet naar rechtbank

De moorden worden gezien als waarschuwing aan kroongetuige Nabil B. en anderen die overwegen met justitie te praten over Taghi en zijn organisatie. De nabestaanden in de familie B. leven sindsdien op een geheime locatie.

'Nooit meer hetzelfde'

De nabestaanden laten aan De Telegraaf en RTL Boulevard weten: "Ondanks herhaalde beloftes vanuit het landelijk parket aan een van de nog levende broers van de kroongetuige in 26Marengo, kan deze broer thans voor de derde keer op rij de zittingen tegen de verdachten in die zaak niet bijwonen. (...) Ook zou deze organisatie verantwoordelijk zijn voor de levensgevaarlijke dreiging richting andere familieleden van de kroongetuige, waardoor hun leven, sinds de deal met de kroongetuige door de overheid publiekelijk bekend is gemaakt, nooit meer hetzelfde zal zijn."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De familie B. is niet blij met de handelswijze van de rechtbank en noemt het 'volstrekt onbegrijpelijk' dat zij als nabestaanden 'zelfs digitaal een zitting niet kunnen volgen'. Ze spreken daarom de wens uit dat de nog in leven zijnde broer van B. als volwaardige procespartij wordt gezien. En dat hij vanaf maandag 'de zittingen in 26Marengo fysiek dan wel digitaal kan bijwonen'.

De rechtbank laat na vragen van De Telegraaf en RTL Boulevard weten dat de broer van de kroongetuige toch de zitting kan volgen. Waardoor het conflict nu opgelost lijkt te zijn is onbekend.

Bende van Taghi voor de rechter: dit is wat je moet weten

02:37
De zaak tegen Taghi en zijn origanisatie gaat heel wat tijd in beslag nemen.

De zussen van de doodgeschoten Reduan en kroongetuige Nabil B. zijn momenteel te zien in de Videoland-serie De jacht op de Mocro-Maffia. Daarin doen zij uitgebreid hun verhaal over hun broers Nabil en Reduan en het handelen van justitie.

Adequaat handelen

Zij uiten stevige kritiek op de overheid, die volgens hen de dreiging vanuit de onderwereld veel te veel heeft onderschat. In hun ogen hadden de dood van Reduan en Wiersum voorkomen kunnen worden als de overheid adequaat had gehandeld.

Politie
Lees ook:
Politie had 'verkenningsauto' moord Derk Wiersum al weken in vizier