Ook al gaat Nederland langzamerhand van het slot, de anderhalvemetersamenleving zullen we voorlopig houden. Onder anderen Paul en Henk vragen zich af wanneer daar eigenlijk een eind aan komt. Of bestaat er een kans dat we altijd zo moeten leven?
Bijna alle facetten van het openbare leven in Nederland worden sinds kort gekenmerkt door minimaal anderhalve meter afstand houden. Je rondje boodschappen in de supermarkt, je reis met het openbaar vervoer, visite aan familie, je autoritje en straks een bezoek aan het restaurant: overal kom je het tegen.
Verdwijnt die anderhalve meter straks vanzelf als er een vaccin is? Zoals er nu over gesproken wordt, vinden Paul en Henk, lijkt het alsof we altijd zo zullen moeten leven.

Kort door de bocht zegt het RIVM: de voorwaarde voor een einde aan het anderhalvemetertijdperk is dat het coronavirus geen bedreiging meer vormt voor de kwetsbare groepen en de zorg.
'Glazen bol'
Maar wanneer dat is? "Dat is lastig", erkent een woordvoerder. "We hopen heel snel, bijvoorbeeld bij het ontdekken van geneesmiddel of een vaccin. Maar in deze tijden is niets zeker. Het blijft een beetje in een glazen bol kijken."
Zo gaat Nederland stap voor stap uit de lockdown
Epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht benoemt de verschillende manieren waarop de dreiging van het coronavirus ingeperkt kan worden. "Dat kan met een vaccin, een medicijn, of een andere manier waarmee je kunt voorkomen dat mensen ernstig ziek worden."
De voorkeur gaat uit naar een langdurig beschermend vaccin, zoals bijvoorbeeld de DKTP-vaccinatie die kinderen in Nederland toegediend krijgen (tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio). Maar het is nog verre van duidelijk of dat haalbaar is.
Verzachten met medicatie
"Het zou ook kunnen dat een vaccin maar tijdelijk beschermt en dan moet je herhaaldelijk ingeënt worden", zegt Heesterbeek. Of dat het virus zo muteert dat het vaccin steeds moet worden aangepast, zoals bij de griepprik.
Een andere vorm van bestrijding is de ontwikkeling van een medicijn dat Covid-19 kan genezen of dat ernstige complicaties en sterfte voorkomt. "Als je de gezondheidsrisico's van dit virus met medicatie kunt verzachten, is dat ook een vorm van de dreiging wegnemen. Dus een deel van de mensen kan dan nog wel erg ziek worden, maar niet meer zo ziek dat ze op de intensive care belanden. En voorkomen van infectie is beter dan genezen."
Volgens Heesterbeek zal Covid-19 hoogstwaarschijnlijk een ziekte worden waarmee we zullen moeten leren leven. "Beheersen is het sleutelwoord."
Als vergelijking noemt hij het influenzavirus, verantwoordelijk voor de griep. "Daar gaan nog ieder jaar mensen aan dood. Maar we hebben geen anderhalve meter afstand nodig tegen de griep. Dat komt doordat kwetsbare mensen inmiddels beschermd kunnen worden door een vaccin en dat de ziekte voor de meeste anderen mild verloopt. Griep houden we zo onder controle."
'Waakzaamheid'
De meest hoopvolle prognoses voorspellen dat een vaccin over minimaal 1 jaar beschikbaar is. "Pas als de gevolgen van de ziekte beheersbaar zijn, kun je toewerken naar een 'normale' samenleving", zegt Heesterbeek. "Tot die tijd is waakzaamheid geboden."
Met dus onder meer die onderlinge afstand van anderhalve meter.