Enorme schade

Grafschenners Urk vermoedelijk kinderen van jonger dan 12 jaar

15 mei 2020 11:34 Aangepast: 15 mei 2020 11:42
De begraafplaats aan de Holkenkamp in Urk. Beeld © Google

De vandalen die woensdag in Urk acht graven hebben geschonden, zijn vermoedelijk kinderen van onder de 12 jaar. Dat blijkt uit camerabeelden die de politie heeft bekeken.

Om wie het precies gaat, wordt nog uitgezocht. Omdat het om kinderen onder de 12 jaar gaat, mogen de beelden niet zomaar worden verspreid. Daarom wordt intern bekeken of er mensen zijn die de kinderen herkennen. Om hoeveel kinderen het gaat, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Afdekplaten vernield

Als het inderdaad gaat om zulke jonge kinderen, dan kunnen ze volgens de politie niet worden vervolgd. Wel kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor de schade. De schade aan de graven is groot. Afdekplaten en kettingen werden vernield en bloempotten kapotgegooid. Dat gebeurde allemaal tussen 17.00 en 18.00 uur. Op het kerkhof was toen geen personeel meer aanwezig.

Omroep Flevoland meldde dat de emoties hoog opliepen bij nabestaanden die poolshoogte gingen nemen. Burgemeester Ineke Bakker van Urk zei dat de grafschennis 'buiten alle proporties' is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vernielingen op begraafplaats Oldenzaal: 'Urnen uit muur getrokken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore