Verloren levensjaren

'150.000 hartpatiënten missen juiste zorg door coronacrisis'

15 mei 2020 03:49 Aangepast: 15 mei 2020 07:45

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) vreest dat door de coronacrisis dit jaar 150.000 tot 200.000 hartpatiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Dat meldt NRC op basis van een rapport dat de beroepsvereniging opstelde in samenwerking met onderzoeksbureau Gupta Strategists.

100.000 verloren levensjaren

Het afzeggen en uitstellen van cardiologische zorg leidt tot tussen de 65.000 en 100.000 verloren levensjaren, waarschuwt de NVVC. Dat aantal is uitsluitend op basis van de afgelopen golf van coronabesmettingen die de ziekenhuizen afgelopen twee maanden overspoelde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen chemo of immuuntherapie door corona: 'Die onzekerheid is heel zwaar'

Gebeurt dat nog eens - de zogenoemde tweede golf - dan wordt het drama voor hartpatiënten nog veel erger. De cardiologen waarschuwen dat in dat geval niet nog eens alle reguliere zorg op een laag pitje kan worden gezet.

Twee oorzaken

De gezondheidsschade voor hartpatiënten en andere patiënten heeft twee oorzaken: aan de ene kant konden patiënten met niet-acute klachten nergens terecht omdat ziekenhuizen hen weigerden, aan de andere kant meden ook veel patiënten zelf de zorg. Zelfs als ze alle symptomen hadden van een hartinfarct aarzelden sommige mensen nog de dokter te bellen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevolkingsonderzoeken kanker weer opgestart

Deze problemen golden niet alleen bij cardiologie, maar overal in de zorg. Zo lagen ook de bevolkingsonderzoeken naar verschillende vormen van kanker bijna twee maanden lang stil.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore