Ga naar de inhoud
Coronavirus

RIVM brengt nu ook advies uit voor singles: één 'seksbuddy' is oké

Beeld © Beeld iStock

Heb je geen vaste partner en wil je toch lichamelijk contact? Spreek dan bijvoorbeeld af met eenzelfde 'seksbuddy', adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het is voor het eerst dat het RIVM zo duidelijk iets zegt over singles, zegt Timo Harmelink van de podcast Datevermaak. "Eindelijk wat erkenning."

In de podcast Datevermaak zoekt Timo samen met Lisa Mosmans en Lieke Malcorps uit wat daten in 2020 betekent. Daarin kan de omgang met het coronavirus niet ontbreken. Timo: "Wij hebben ervoor gepleit dat er regels komen voor singles waar je je aan kunt houden."

Stressvolle
Lees ook:
Stressvolle tijden: 'Een knuffel, telefoongesprek en seks kunnen helpen'

Maar tot dusver ontbrak volgens Timo informatie vanuit het RIVM over hoe singles met het coronavirus moeten omgaan. Tot vandaag. "Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben", schrijft het RIVM op zijn website. "Het is wel extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet."

Knuffelmaatje

Spreek bijvoorbeeld met eenzelfde persoon af om lichamelijk of seksueel contact te hebben, adviseert het RIVM. "Bijvoorbeeld een knuffelmaatje of ‘seksbuddy’, mits u klachtenvrij bent. Maak met deze persoon ook goede afspraken hoeveel andere mensen u beiden ziet. Hoe meer mensen u ziet, hoe groter de kans op (het verspreiden van) het coronavirus."

RIVM:
Lees ook:
RIVM: daten? Voorlopig even niet, je neemt een groot risico

Het bericht van het RIVM zorgt voor het eerst voor wat duidelijkheid over wat singles wel en niet mogen doen, vertelt Timo. "Eerst was de regel: houd anderhalve meter afstand, no matter what. Nu is dat anders. En dat is fijn, singles hebben lange tijd niemand aangeraakt. Het gaat dan niet om seks, maar aanraking is gewoon een menselijke behoefte", zegt Timo. 

Het advies betekent ook 'eindelijk wat erkenning', schrijven de podcastmakers op hun Instagrampagina."Het ging vaak over eenzame ouderen en gezinnen. Niet over singles. Terwijl je als single ook offers brengt, afstand houdt."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Die erkenning is zo belangrijk omdat het laat zien dat bepaalde gevoelens van alleenstaanden terecht zijn, en er ook mogen zijn, zegt Timo. "Je kunt je eenzaam voelen bijvoorbeeld." Maar als het daar nooit over gaat, zegt hij, kun je het idee krijgen dat dat gevoel niet terecht is.

Even noemen

Timo hoopt nog op één laatste stap: dat premier Rutte singles noemt in de persconferentie. "We snappen dat elke groep het zwaar heeft. Maar het zou leuk zijn als ze in één zinnetje genoemd worden."

De
Lees ook:
De gevaren van lang thuiszitten: 'Eenzaamheid en depressie liggen op de loer'