Ga naar de inhoud
Ziekte van Kawasaki

Zeker vier Nederlandse kinderen met zeldzame ontstekingsziekte hadden corona

Hoge koorts die lang aanhoudt is een van de symptomen van de ziekte van Kawasaki. (Archieffoto) Beeld © iStock

Nadat in het buitenland zorgen zijn ontstaan over een mogelijke link tussen het coronavirus en de zeldzame ontstekingsziekte van Kawasaki, blijkt dat ook in Nederland zeker vier kinderen met kawasaki-verschijnselen, antistoffen hadden tegen het coronavirus.

Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlands Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) tegen RTL Nieuws. "We hebben nog niet alle testresultaten binnen, maar op dit moment weten we dat bij zeker vier kinderen met de ziekte van Kawasaki, antistoffen tegen het coronavirus in het bloed zijn vastgesteld."

Waarschuwing door Britse artsen

De ziekte van Kawasaki kwam eind vorige maand in beeld nadat Britse kinderintensivisten hadden gewaarschuwd alert te zijn op kinderen met kawasaki-achtige verschijnselen. In Groot-Brittannië werden meerdere kinderen opgenomen met vergelijkbare klachten. Eerder deze week overleed een 14-jarige jongen aan de ziekte.

Al eerder deze maand bleek dat in de afgelopen weken zeker 10 Nederlandse kinderen in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest met verschijnselen die ernstig deden denken aan de ziekte van Kawasaki. Zeker twee van hen belandden op de intensive care.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse kinderen op ic met zeldzame ontstekingsziekte: 'Vooralsnog géén verband met corona'

Op het moment dat deze kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis, werd bij hen een test afgenomen om te kijken of zij op dat moment het coronavirus hadden. Uit die testen bleek dat zij op dat moment geen corona hadden.

Wél antistoffen

Maar later werd ook onderzocht of de kinderen met kawasaki-verschijnselen misschien in een eerder stadium het coronavirus onder de leden hadden gehad. Dat gebeurde met behulp van antistoffentesten.

Op dit moment is bij zeker vier kinderen vastgesteld dat zij inderdaad antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed hadden, en dat zij dus besmet zijn geweest met het coronavirus. (Tekst gaat verder onder het kader)

Wat is de ziekte van Kawasaki?

De ziekte van Kawasaki wordt gekarakteriseerd door ontstekingen van de bloedvaten door het hele lichaam. De ziekte dankt zijn naam aan Tomisaku Kawasaki, een Japanse dokter die in 1967 voor het eerst het ziektebeeld beschreef.

In Nederland zijn er per jaar ongeveer 80 nieuwe kinderen die de ziekte doormaken. Vooral peuters en kleuters krijgen de ziekte van Kawasaki, maar het is onduidelijk hoe ze die oplopen. Misschien hebben ze een erfelijke aanleg, misschien wordt de ziekte in gang gezet door besmetting met een bacterie of een virus.

Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. De ziekte van Kasawaki is niet op te sporen in bloed of urine en is niet te zien op foto’s. Artsen maken een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om Kawasaki gaat. Er is geen geneesmiddel voor, artsen behandelen de symptomen zodat het lichaam de kans krijgt om zelf te genezen.

'Corona kan trigger zijn'

Van de ziekte van Kawasaki is bekend dat deze getriggerd kan worden door een bacteriële of virale infectie. "Op dit moment onderzoeken we in Nederland wat precies het verband is tussen corona en de ziekte van Kawasaki", zegt kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het UMC Amsterdam tegen RTL Nieuws. "Een virusinfectie kan de ziekte van Kawasaki soms uitlokken, dat is wel bekend. Dat het coronavirus in de huidige epidemie de uitlokkende factor is, kan dus ook."

Kuipers benadrukt dat de ziekte van Kawasaki over het algemeen goed te behandelen is. "Het is en blijft gelukkig een zeldzaam ziektebeeld. En een goede behandeling is er gelukkig ook."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Oproep aan Nederlandse kinderartsen

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde gaat nu onderzoeken of er meer Nederlandse kinderen zijn met verschijnselen van de ziekte van Kawasaki, en of zij besmet zijn (geweest) met het coronavirus. "Wij hebben alle kinderartsen in Nederland per mail een survey gestuurd, waarin wij hen vragen alert te zijn op kawasaki-verschijnselen bij kinderen. Wij willen van hen weten of zij meer kawasaki-patiënten zien dan normaal, en of die positief getest zijn op corona."

De uitkomsten van dat onderzoek worden volgende week verwacht. (Tekst gaat verder onder het kader)

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Kawasaki?

De eerste symptomen zijn:

  • Koorts die meerdere dagen aanhoudt
  • Huiduitslag
  • Rode ogen zonder waterigheid of korstvorming
  • Rode, gezwollen en gebarsten lippen
  • Rode ‘aardbeientong’
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rode en/of gezwollen handen en voeten

Gedurende de eerste en tweede week kunnen ook nog andere symptomen op de voorgrond staan. Zo kan het kind bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, overgeven en diarree. Er is ook een kans op een tijdelijke artritis (gewrichtsontsteking), die pijn in de gewrichten in het gehele lichaam kan veroorzaken. Een veelvoorkomend teken is vervelling van de huid van vingertoppen en tenen, die meestal zo’n 2 tot 3 weken na het ontstaan van de koorts optreedt.

Artsen maken meestal een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om kawasaki gaat.

Bron: Amsterdam UMC

Italiaanse artsen claimen bewijs

Ondertussen maken ook artsen in het buitenland zich zorgen om een mogelijk verband tussen het coronavirus en de ziekte van Kawasaki. In het Papa Giovanni XXIII-ziekenhuis in Bergamo zegt men nu bewijs te hebben. Sinds de coronagolf kwamen per maand tien kinderen met verschijnselen van de ziekte binnen, waar dat in de laatste vijf jaar één kind per drie maanden was. 

Moeten
Lees ook:
Moeten kinderen straks een mondkapje op in het ov? En baby's?

Van tien kinderen die tussen half februari en half april werden behandeld voor de ziekte, hadden acht het coronavirus, schrijft The Guardian. Doktoren denken dat de twee negatieve gevallen mogelijk het gevolg zijn van foutieve testresultaten.  

'Geen twijfel'

Lorenzo D’Antiga, directeur van de kinderafdeling van het ziekenhuis, zegt 'duidelijk bewijs' te zien van een link tussen de twee aandoeningen. "Ik hoop dat deze kennis doktoren over de hele wereld kan helpen bij het begrijpen van dit onbekende coronavirus. Ik heb geen twijfel dat de ziekte van Kawasaki erdoor is veroorzaakt."

In het medische tijdschrift The Lancet schrijven de deskundigen van het ziekenhuis dat de 'sterke associatie' tussen het coronavirus en de ontstekingsziekte door overheden moet worden meegenomen bij het beslissen over het versoepelen van maatregelen het longvirus.

Kinderen die met elkaar spelen? Mag niet in Groot-Brittannië

01:27
Bekijk de reportage terug.
NS
Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog:
NS vreest meerdere zware jaren door coronacrisis