Opgestapt na een conflict

College sneuvelt na rel om toegangsweg Formule 1-circuit Zandvoort

14 mei 2020 17:32 Aangepast: 14 mei 2020 17:40
De bewuste weg

Alle drie de wethouders van de gemeente Zandvoort zijn opgestapt na een conflict met de gemeenteraad over een toegangsweg naar het circuitpark Zandvoort.

De weg was noodzakelijk om op het circuit van Zandvoort een Formule 1-race te kunnen organiseren. Bij ongevallen of calamiteiten dient de weg als vluchtroute en via de weg zou materiaal aan- en afgevoerd kunnen worden.

Ook bij andere evenementen

De gemeenteraad stemde vorig jaar maart al in met een subsidie voor de weg van 450 duizend euro. Maar vorige week wilde een meerderheid van de raad aan die subsidie een extra voorwaarde stellen, omdat de raadsleden toen pas duidelijk werd dat de weg niet alleen gebruikt zal worden tijdens Formule 1-weekenden, maar ook op 50 andere evenementdagen.

Via de weg kunnen auto’s op die dagen van en naar een parkeerterrein rijden, waarmee het circuitpark geld verdient. De raadsleden zeiden niet te snappen waarom de gemeente Zandvoort subsidie uittrekt voor de aanleg van een weg die ertoe leidt dat de gemeente Zandvoort zelf parkeerinkomsten dreigt mis te lopen.

'Onvoldoende geïnformeerd'

In twee raadsvergaderingen vorige week liepen de emoties hoog op. De raadsleden stelden door de betrokken wethouder onvoldoende te zijn geïnformeerd; de wethouder dat de raadsleden beter hadden kunnen weten, omdat de 50 evenementdagen genoemd werden in de verleende vergunningen.

Geen F1 op Zandvoort, wel rondjes van Max Verstappen

Het coronavirus heeft een dikke streep gezet door de Formule 1-race op Zandvoort.

De toegangsweg is al langer omstreden. Het oorspronkelijke plan was om de weg aan te leggen in beschermd Natura 2000-gebied, waardoor het leefgebied van rugstreeppadden en zandhagedissen beschadigd wordt. Over de verleende vergunningen voor onder meer de aanleg van de weg lopen nog juridische procedures door natuurorganisaties. De weg werd al wel iets verplaatst.

Veiligheid in geding

De provincie Noord-Holland is ook al niet blij met de weg, die aansluit op een drukke boulevard tussen Zandvoort en Bloemendaal. Voor het gebruik van de weg tijdens Formule 1-dagen wilde de provincie nog wel een uitzondering maken, maar voor de overige evenementdagen gaf ze een negatief advies omdat de veiligheid van het verkeer op de provinciale boulevard in het geding zou zijn.

Dit advies werd door de gemeente Zandvoort genegeerd, tot onbegrip van de raadsleden. De provincie zelf startte vervolgens een rechtszaak om de gemeente Zandvoort alsnog zover te krijgen om het gebruik van de weg te beperken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zandvoort staat niet op nieuwe kalender Formule 1'

Geen vertrouwen

Alle verwijten over en weer deden de wethouders deze week besluiten hun ontslag in te dienen. Er is 'geen sprake meer van het geven van ruimte en vertrouwen' door de gemeenteraad, staat in een brief aan de raadsleden.

De raad zelf stemde ondertussen in met de subsidie voor de weg op voorwaarde dat deze 'uitsluitend zal worden gebruikt voor de Formule 1 en als calamiteitenroute en niet voor commerciële evenementen of bijeenkomst' op andere evenementdagen. Hoe een nieuw college met deze voorwaarde zal omgaan, kan een woordvoerder van de gemeente nog niet zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore