Rechter oordeelt

Oma moet foto's kleinkinderen verwijderen van sociale media

14 mei 2020 14:10 Aangepast: 15 mei 2020 11:25
(Archieffoto) Beeld © Pexels

Een vrouw uit Gelderland moet alle foto's van haar kleinkinderen verwijderen van Pinterest en Facebook, zo oordeelde een rechter in Arnhem gisteren. De dochter van de vrouw, en de moeder van de kinderen, spande de zaak aan.

Door een ruzie hebben moeder en dochter al ruim een jaar geen contact meer met elkaar. Desalniettemin vroeg de dochter haar moeder meerdere keren om de foto's van haar kinderen van 14, 6 en 5 jaar oud te verwijderen. Ze wilde niet dat ze "op sociale media tentoongesteld werden."

Maar de oma weigerde dat te doen. Daarom spande de dochter een kort geding aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Advocaten vrezen voor rechten van verdachten tijdens coronacrisis'

De rechter stelde de moeder van de kinderen gisteren in haar gelijk. Voor het plaatsen van foto's van kinderen jonger dan 16 jaar, moeten ouders toestemming geven. 

50 euro boete

De oma moet binnen tien dagen alle foto's van haar kleinkinderen verwijderen van haar sociale media. Doet ze dit niet, dan volgt een boete van 50 euro per dag. 

De oma gaf in de rechtszaal aan dat ze inmiddels bijna alle foto's van haar kleinkinderen heeft verwijderd van haar sociale media. Ze wilde graag één foto van haar oudste kleinkind, dat zeven jaar bij haar woonde, online laten staan. Ook dat verzoek is afgewezen, omdat de moeder van het kind daar geen toestemming voor geeft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foto van je kind online zonder dat je het wilt? Dit kun je eraan doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore